Novosti|

U prostoru Palače Gutmann, a u organizaciji Ogranka Matice hrvatske iz Belišća i Gradske knjižnice i čitaonice Belišće, 19. listopada 2023. godine, održana je promocija nove zbirke poezije Frane Budića pod nazivom Povijest Belišća u stihu.

Na samom početku događanja sve prisutne pozdravila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković osvrnuvši se na opus samog autora te na Mjesec hrvatske knjige u belišćanskoj knjižnici uz slogan “Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…”.

Belišćanin Frano Budić, rođen u Aržanu, proveo je svoj radni vijek u Belišću te je tu i nastalo njegovo sveukupno književno stvaralaštvo. Autor je napisao pet dokumentarnih knjiga i sedamnaest zbirki pjesama. Posebnost ovog predavanja bila je u osvrtu koje su dali uvaženi gosti i predstavljači: Mirko Ćurić iz Đakova, dr. znanosti, hrvatski književnik, prof. hrvatskog jezika i književnosti te dopredsjednik Društva hrvatskih književnika osvrnuo se na cjelokupni opus Frane Budić, naglasivši kako je izuzetna rijetkost da je jedan grad opjevan kroz poeziju, dok je mr. sc., dipl. ekonomista Jozo Bogdanović iz Narda, dugogodišnji poeta i istaknuti pojedinac u zajednici Valpovštine, pričao o novonastaloj zbirci pjesama te predstavio autora.

Na samoj promociji tekstove iz knjige čitale su Sandra Glasovac, odgajateljica iz Belišća i Ana Vazdar, umirovljena knjižničarka iz Valpova, uz niz prigodnih anegdota. Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se voditelj glazbene škole u Belišću Dalibor Košutić i učenici glazbenih odjela Osnovne škole Matije Petra Katančića u Valpovu, Ante Prološčić na bisernici te Nera Torjanac i Jana Nenadić na klarinetima.

Autor Frano Budić obratio se publici, a izvođačima i govornicima uručio prigodne poklone. Na samom je kraju posjetiteljima potpisivao njihove primjerke knjiga.

Tekst: Vlasta Putar
Foto: Zaim Saljiji, Vladimir Vazdar

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content