Novosti, Novosti iz života udruga|

Manifestacija Noć knjige održana je i ove godine u našem gradu, u novoobnovljenoj palači Gutmann. Uz brojne prigodne aktivnosti koje su pripremile naše knjižničarke, u večernjim satima otvorena je i izložba slika pod nazivom “Sanjaju li roboti električne knjige”. Ova, za autore, članove Likovne udruge Bel-art,  pomalo i zahtjevna tema osmišljena je kako bi se uveličala Noć knjige koja je ove godine na temu umjetne inteligencije, ali i povodom obilježavanja 150-e godišnjice rođenja poznatih hrvatskih književnika kao što su Marija Jurić Zagorka i 100 godina od rođenja Miroslava Krleže.

U sklopu ove, nadasve zanimljive izložbe posjetitelji će imati priliku vidjeti mali djelić tog segmenta fantastike. Likovni umjetnici su iznijeli svoju viziju buduće samosvjesne sintetičke osobe. Neke od njih čitaju kultna književna ostvarenja. Na drugim pak slikama ima satire u kojoj umjetna inteligencija lukavo koristi suvremeniju tehniku ribolova, dok su drugi umjetnici išli u simboliku priče. Također, u jednoj interpretaciji može se vidjeti već spomenuti kôd po kojem umjetna inteligencija funkcionira, kao i portrete inspirirane našim književnim velikanima.
Izložbu su otvorili Ravnateljica knjižnice Vlasta Putar i predsjednik Bel-arta Ivan Vajda, a osvrt na izložbu koji je napisala Vanja Eberl, mag. educ. art., pročitala je mlada priznata osječka glumica Matea Marušić.

Izložba se može pogledati sve do 12. svibnja u radno vrijeme knjižnice.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content