Novosti|

U utorak, 10. listopada 2017. godine, s početkom u 18 sati, svečano je otvorena izložba „Belišće – nekada i danas“ u predvorju Gradske uprave grada Belišća.

Kratkim obraćanjem izložbu je otvorila Silvija Kifer, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg u Belišću. Okupljenima su se također obratili Tomislav Kuna, voditelj Muzeja i organizator izložbe te Dubravko Maričić, ispred Udruge za kulturu i umjetnost ZUM. Dubravko Maričić i Vlado Jung autori su novih fotografija koje su korištene kao kontrapunkt onima iz različitih vremenskih perioda belišćanske prošlosti.

Ideja za izložbu došla je kroz ostvarivanje suradnje između Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Belišće, unutar kojega danas djeluje gradski Muzej.

Studenti kulturologije Ena Kaučić i Nikola Abramić volonterskim su radom u Muzeju pomagali daljnja nastojanja Muzeja u digitalizaciji fotografske građe te radili na sinoć otvorenoj izložbi. Ovim putem zahvaljujemo se njima te profesorici Marti Borić Cvenić na ponudi same suradnje te se nadamo budućim suradnjama.

Same fotografije s ove izložbe, koje se mogu vidjeti u predvorju Gradske uprave do ponedjeljka, predstavljaju razne kulturne i stambene objekte grada Belišća u prošlosti te današnje stanje. Ova igra povijesti i sadašnjosti ima poseban učinak na posjetitelje jer se na vrlo zabavan i jasan način može vidjeti učinak vremena koliko i učinak društva u kojem živimo.

Posebno impozantna je zračna fotografija, napravljena od strane Krešimira Šarčevića te Studija Šarčević. Ona stoji usporedno s jednom od najstarijih prikaza grada Belišća, onim iz 1909. godine, koji se može vidjeti u prostoriji za urbanizam u starom krilu gradskog Muzeja.

Pozivaju se posjetitelji da posjete ovu izložbu do ponedjeljka, kada se ona seli u Centar za kulturu Sigmund Romberg za prezentaciju u Kazališnoj kavani tijekom adventa.

Dobrodošli!

 

Tekst: Tomislav Kuna
Foto: Dubravko Maričić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content