Novosti|

Vezano za sve učestalije prijave zabrinutih građana koji nam se svakodnevno obraćaju s dojavama o lisicama koje slobodno šeću ulicama u potrazi za hranom ili ulaze u dvorišta vlasnicima peradi, ne samo noću nego i usred dana, organizirali smo radni sastanak sa službama nadležnima za ovu problematiku, kako bismo iznašli adekvatno rješenje za nastalu situaciju.

Naime, na temelju statistika i stanja na terenu, na mnogim područjima umjesto jedne do dvije lisice po hektaru lovišta (što je optimalno) obitava i do dvadeset puta više ovog predatora. Povećanje broja lisica dogodilo se dobrim dijelom  kao posljedica vakcinacija, jer se smanjila smrtnost od bolesti.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede (Veterinarstvo), bjesnoća je vjerojatno suzbijena jer je u 2014. godini zabilježen posljednji pozitivni rezultat na bjesnoću kod pregledanih lisica.

Lisica je korisni predator koji čisti lovište od strvina, međutim “čisti” i urbane sredine od ostataka hrane koji su im lako dostupni u urbanim sredinama gdje ljudi često hrane kućne ljubimce na otvorenom. Također, lisice su zauzele i zapuštena privatna imanja koja se ne održavaju, a pogodna su za njihove nastambe.

Kako je lovcima zabranjen odstrjel unutar 300 m od naselja na temelju Zakona o lovstvu (NN 140/05), a same granice upravnog područja Grada Belišća s pripadajućim prigradskim naseljima nalaze se u neposrednoj blizini lisičjih prirodnih staništa, uputili smo zahtjev Lovačkom društvu “Vepar” Belišće da organizira pojačani odstrel lisica u lovištu, a posebice u graničnim dijelovima uz naselja.

Također molimo i građane grada Belišća da u skladu s novonastalom situacijom, ne ostavljaju hranu za kućne ljubimce na otvorenom, kante i kontejnere za komunalni otpad zatvorene te da održavaju urednima napuštene kuće i okućnice unutar naselja koje su u njihovom vlasništvu.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content