Novosti|

Nakon ljetne stanke, Udruga PUKS-Podrška u kriznim situacijama ostvarila je već nekoliko zanimljivih i zapaženih aktivnosti.

Početkom rujna ugostila je žene iz udruge “Širimo krila anđela” koje su posjetile Gradsku knjižnicu i čitaonicu, te u susretu s knjižničarkom gđom Jasnom Andrišić upoznale nove tehnike kreativnog rada. Nakon toga, u prostorijama Lokalnog volonterskog centra nastavile su druženje i dogovor oko zajedničkih budućih projekata i ostvarivanja daljnje suradnje.

Početkom listopada, članice Udruge sudjelovale su na 2. simpoziju palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem pod pokroviteljstvom Opće županijske bolnice Našice i Hrvatske udruge medicinskih sestara. Predsjednica Udruge, Vanesa Šerić, održala je zanimljivo predavanje “Proces žalovanja i podrška obiteljima palijativnih bolesnika”. U predavanju je istaknula malo poznatu činjenicu da bolesnici  kojima preživljavanje bolesti nije izgledno i koji se suočavaju sa završetkom vlastitog života također proživljavaju faze žalovanja i  odrađuju zadatke koji mogu opteretiti unutarobiteljske odnose, a tako i odnose s medicinskim osobljem.  Vođeni načelima korisne podrške, medicinski djelatnici mogu unaprijediti vlastitu komunikaciju s palijativnim bolesnikom i omogućiti mu kvalitetniju njegu i skrb uključujući ga u donošenje svakodnevnih odluka. Razumijevajući proces žalovanja, uvažavajući patnju bolesnika kao duboko ljudsko, ali  i religiozno iskustvo koje dovodi do spoznaje smisla života, zdravstveno osoblje može unaprijediti vlastite kompetencije i izbjeći sagorijevanje na poslu (burn –out).

Sudjelovanjem na Festivalu bundeva, 7. 10., članice Udruge podržale su kreativne aktivnosti srodne udruge “Širimo krila anđela” jer kreativno izražavanje ne samo da predstavlja zaštitnu ulogu u prevenciji kroničnog žalovanja, već je resurs u preživljavanju svakovrsnih životnih kriznih situacija. Tom su prilikom dijelile letke i upoznavale sugrađane i ostale posjetiteljima o ciljevima i aktivnostima svoje Udruge.

Za kraj listopada najavljuju aktivnost u okviru projekta “4P za sretan i ispunjen život” namijenjenu udovicama u mirovini pod nazivom “U spomen na naše voljene”, a nakon toga će uslijediti prva godišnja skupština. Projekt je sufinanciran od Grada Belišća i Osječko-baranjske županije.

Tekst i foto: Vanesa Šerić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content