Novosti|

I ove godine, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće priprema puno različitih aktivnosti za Mjesec hrvatske knjige koji počinje 16. listopada i traje sve do 15. studenog.

Kao i svaki put, kod sastavljanja programa, vodilo se računa da se organiziraju zanimljivi sadržaji za sve kategorije stanovništva, počevši od programa za predškolce, osnovce i srednjoškolce, ali i za svu ostalu populaciju.

Samo otvaranje Mjeseca hrvatske knjige bit će u ponedjeljak, 16.10. u 19 sati i to  izložbom fotografija „Čovjek u poslu“ koja je nastala zajedničkom suradnjom Fotokluba Valpovo, Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće i belišćanske knjižnice.

Već sljedeći dan, tj. 17.10. u 12 sati otvara se Sajam otpisanih i poklonjenih knjiga koje će se prodavati po cijeni od 5 kuna. Sav prihod od prodaje, knjižnica će iskoristiti za kupovinu novih naslova, a knjige će se moći kupiti ne samo taj dan, nego sve dok se ne prodaju.

Književnica iz Zagreba, Nada Mihaljević, održat će čak dva književna susreta. Jedan će biti u srijedu, 18.10. u 17 sati i namijenjen je učenicima viših razreda osnovne škole, a već sljedeći dan, tj. 19.10. u deset sati, održat će se susret za učenike nižih razreda.

Kao i svake godine, 23. listopada je dan kad se u svim knjižnicama posvećuje vrijeme i stavlja naglasak na čitanje i ove godine je pod nazivom Danas ti čitam. U belišćanskoj knjižnici osmislili su taj dan tako što će polaznici Dječjeg vrtića Maslačak doći u knjižnicu u 10 sati, a  knjižničarke će im čitati slikovnice.

Istoga dana, ali navečer, u 19 sati, slijedi prava poslastica za ljubitelje domaće književnosti. Naime, jedan od najpoznatijih hrvatskih književnika Zoran Ferić predstavit će svoje knjige, a posebno zadnju knjigu koju je napisao „Na osami blizu mora“. Bit će to izvrsna prigoda upoznati ovog majstora pisane riječi, dobitnika brojnih književnih nagrada.

U ponedjeljak, 25.10. u 19 sati bit će otvorena  izložba mlade Belišćanke Katarine Ladišić koja izrađuje hvatače snova te u tehnici pirografije stvara različite predmete, od kutijica do nakita.

Anita Freimann, autorica knjige „Hrabrost na putu sreće“ predstavit će ovu svoju knjigu u četvrtak, 26.10. u 19 sati. Anita inače predaje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a u javnosti je poznatija kao doktorica sreće, jer je upravo na temi sreće i doktorirala.

Na samom kraju listopada, tj. 30.10. u knjižnici će se svečano obilježiti prva godišnjica osnivanja Belišćanskog čitateljskog kluba. Naime, jednom mjesečno, ljubitelji čitanja sastaju se u knjižnici i razgovaraju o pročitanim knjigama, a budući da je klub osnovan prije godinu dana, treba to i posebno obilježiti.

Već tradicionalna kreativna radionica za Noć vještica održat će se 31.10. u 10 sati, a namijenjena je osnovnoškolcima.

U studenom knjižnica nastavlja s aktivnostima i već 2.11. organizira izložbu orgonita i kristalnih drvca koje izrađuje Josip Crnojevac iz Osijeka. Orgoniti umanjuju negativnost zračenja i pozitivno djeluju na čovjekovo zdravlje, a njihovo djelovanje ovisi o poludragom kamenju. Svaki primjerak je unikatan, a u ručnu izradu utkano je puno ljubavi.

Jedna radionica namijenjena odraslima bit će 7. studenog u 17 sati. Na ovoj kreativnoj radionici izrađivat će se različiti ukrasi sa sizzix strojem koji ima različite mogućnosti. Svi sudionici naučit će kako napraviti omotnicu, čestitku, broš, a upotrebljavat će se papir, filc, koža i lim.

Zahvaljujući udruzi Bel-art, knjižnica će organizirati još jednu kreativnu radionicu za djecu na kojoj će belišćanski slikari pokazati kako se mogu napraviti posebni označivači knjiga ili bookmarkeri, a radionica će se održati 9.11. u 17 sati.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se u čitavoj Hrvatskoj 11.11., a u belišćanskoj knjižnici će to biti dan kad se svi zainteresirani mogu upoznati s knjižnicom, a oni koji se učlane, dobit će na poklon knjigu i ručno izrađeni označivač knjiga.

U utorak, 14.11. u 19 sati knjižnica priprema večer s Alis Marić i Ingrid Divković.  Alis Marić je vlasnica FB profila Čitaj knjigu, a i ima i istoimeni blog na kojem popularizira čitanje različitim akcijama.

Ingrid Divković napisala je dvije knjige, „J…li vas ego“  i „Knjiga za divlju ženu“, a upravo završava i treću knjigu. U knjižnici vjeruju da će njih dvije privući velik broj ljubitelja knjige.

I za sami kraj Mjeseca hrvatske knjige, knjižnica priprema predstavljanje knjige „107. Vukovi s Drave“. O knjizi će govoriti  priređivači knjige Natko Martinić Jerčić i Slaven Ružić iz Zagreba, a budući da knjiga govori o djelovanju 107. brigade koja je djelovala na ovom području u domovinskom ratu, bit će sigurno zanimljivo za sve koji su bili uključeni u ovu postrojbu.

Za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige ne naplaćuje se zakasnina korisnicima koji nisu na vrijeme vratili knjige, a treba zapamtiti i da je neophodna prethodna prijava za sve radionice.

Belišćanske knjižničarke nadaju se da će ovim bogatim programom aktivnosti privući puno zainteresiranih ljudi u knjižnicu u Mjesecu hrvatske knjige.

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content