Novosti|

U petak, 4. rujna u 18 sati u Belišću je, ispred Gradske vijećnice otvorena izložba slika akademskog slikara iz Zagreba, Davorina Radića.

Izložba je upriličena u organizaciji Župe sv. Josipa Radnika Belišće te grada Belišća. Likovnoj se publici najprije obratio prof. Branko Matišić koji je prisutne upoznao s likom i djelom slikara Radića. Naime, s kolegama slikarima i glazbenicima Radić je 1998. utemeljio grupu Contra. U njoj djeluje i slikar Goran Petrač koji se belišćanskoj publici predstavio prošle godine, a ovdje je autor postava izložbe.

Nakon njega skup je, u ime gradonačelnika Dinka Burića, sve okupljene pozdravio i zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić. Duhovnu je potporu ovoj izložbi dao domaći župnik fra Branko Janjić. Uz sve pozdrave koji su izrečeni, zahvalu je uputio i onima koji su dio sebe utkali u organizaciju ove izložbe. Znakovito je, smatra fra Janjić, kako je gospodin Radić prihvatio izlagati u jednoj maloj sredini. Smatra to svjetlom točkom aludirajući, naravno, na činjenicu rođenja Božjega Sina onkraj velikih centara moći.

Davorin Radić predstavlja nam se nizom slika religiozne tematike (Adam i Eva, Prvi grijeh, Golgota, Raspeće, Skidanje s križa, Večera u Emausu i dr.). Tu je i niz autoportreta i portreta. Ovdje bih izdvojila portret Đure Vanđure (koji je autor jedne od monografija ovoga slikara). Pred nama su i krajolici iz okolice njegove rodne Hrvatske Kostajnice kao i niz „zagrebačkih motiva“ gdje slikar ulazi u prostor ulice, šanka ili tramvaja. Dakle, Radić ne bira reprezentativni dio grada već „ afirmira one motive kraj kojih prolazimo bez misli o tome kako su vrijedni likovnog interesa, ali koje ćemo prepoznati kao dio slike Grada.“ (Sanja Cvetnić, u predgovoru kataloga samostalne izložbe slika u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku 1993.) Radićev zaštitni znak su žive i otvorene boje, od žute, okera, ružičaste, zelene do crvene i ljubičaste. Upravo jaki i gusti potezi kista i bogate boje stvaraju vrlo dinamične kompozicije bilo da je riječ o krajolicima, mitološkim scenama ili portretima. Radost ovome događaju donio je i nastup Gudačkog kvarteta iz Osijeka izvodeći niz poznatih baroknih skladbi.

Za sve ljubitelje likovnih umjetnosti, podsjećamo da se slike mogu pogledati u predvorju Gradske vijećnice do 30. rujna.

Marija Jelkić
Foto: Goran Petrač

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content