Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće uključila se već tradicionalno u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige.

Ovogodišnji MHK odvija se pod motom “U ritmu čitanja”, čime se želi  istaknuti na povezanost glazbe i čitanja.

Belišćanska knjižnica započela je sa svojim aktivnostima 15. listopada 2019. u 19 sati kada je i službeno otvorena ova manifestacija i to izložbom Belišćanska glazbena svakodnevnica. Ova izložba zapravo je spoj izloženih starih predmeta koji se tiču glazbe (stari gramofoni, radio prijemnici, magnetofoni, glazbeni instrumenti, ploče, kazete i drugo), zatim slika belišćanskih slikara iz udruge Bel-art te glazbenog nastupa Valentine i Vjekoslava Pavlovića.

Nekoliko riječi na početku o ovoj izložbi rekli su organizatori Vlasta Putar iz Knjižnice i Mihael Sučić iz Muzeja “Belišće”. On je posebno istaknuo važnost očuvanja baštine zbog novih generacija koji dolaze, a koji nemaju nigdje priliku uživo vidjeti ove stare predmete.

Prisutnima, kojih je bilo više od stotinu, obratio se i Ivan Vajda, predsjednik udruge Bel-art, a i zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić također je pozdravio sve prisutne.

Nekoliko građana Belišća, koji su posudili predmete vezane uz glazbu, u kratkim pričama ispričalo je simpatične anegdote o njima. Tako su svi prisutni mogli čuti priče Marije Anić, Tomice Jergovića, Danice Lebinac, Ane Vazdar , Ane Puljek i Vlaste Putar.

Sve ove priče, ali i fotografije izložaka, bit će obuhvaćene u posebnom katalogu koji će Muzej Belišće pripremiti i predstaviti do kraja godine.

Za glazbeni dio bili su zaduženi Valentina i Vjekoslav Pavlović koji su izveli mali koncert na kraju večeri te svojom izvedbom oduševili posjetitelje izložbe.

Ova izložba postavljena je u predvorju Zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Belišće i Gradske uprave grada Belišća i tu će biti do kraja listopada. Nakon toga bit će postavljena u Muzeju Belišće sve do 29. studenog 2019.

Tekst: Jasna Andrišić

Fotografije: Zaim Saljiji i Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content