Novosti|

Prvo kolo Croatian Makers lige u školskoj godini 2020./2021. održano je online u Valpovu u prostorijama CTK-a Valpovo-Belišće od 14. do 28.11.2020.

Ove godine sva su kola online i održavaju se u svakom centru posebno u određeno vrijeme, najčešće u trajanju od tridesetak dana.

Natjecanje je imalo dva dijela. U prvom su dijelu učenici dobili zadatak u pismenom obliku. Zadatak je bio da mBot pređe određeni put pod zadanim uvjetima i izvrše u naprijed zadane zadatke. Kako je ovo prvo kolo u novoj školskoj godini, zadatak je bio, relativno, nešto jednostavniji. Ove su godine učenici prvi put programirali u novoj verziji programa mBlock (v 5.2) te upotrebljavali naprednije mogućnosti programiranja (rad s blokovima). Poslije pisanja programa učenici su testirali programe i mBot-ove. Svaki je učenik mogao testirati program proizvoljan broj puta. Snimani su tri najbolja rezultata svakog učenika, za konačni poredak uzet je najbolji rezultat. U ovom kolu sudjelovali su učenici Dorijan Vukosavljević, Noa Falamić, Teo Falamić, Lovro Habjanović i Lovro Špoljarić. Najbolji rezultat postigao je Dorijan Vukosavljević.

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

Do sada je u RH donirano 2750 robota u 550 ustanova. Uključeno je preko 11000 djece i mladih.

https://www.facebook.com/CTKVB/videos/424409465410434

Marijan Antolović

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content