Novosti|

Bez velikih rasprava i gotovo sve jednoglasno, usvojene su 24 točke koje su se nalazile na Dnevnom redu 8. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, koja je danas (14. ožujka) održana u dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg. Među najvažnijim točkama, svakako se ističe izvještaj o izvršenju belišćanskog proračuna u 2021. godini, za koji je gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić rekao kako je iznimno zadovoljan, posebno jer je to bila još jedna zahtjevna godina zbog pandemije koronavirusa.

-Uspjeli smo kao Grad ostvariti gotovo 77 milijuna kuna, a konsolidirani proračun koji uključuje proračunske korisnike (Dječji vrtić Maslačak, Muzej Belišće, Centar za kulturu Sigmund Romberg i Gradska knjižnica i čitaonica Belišće) rezultirao je izvršenjem proračuna od preko 80 milijuna kuna. Uz to smo još ostvarili pozitivan rezultat na razini konsolidiranog proračuna na razini malo manje od 803 tisuće kuna, a samo gradski proračun preko 665 tisuća kuna, pojasnio je gradonačelnik Burić te nastavio:

-Ako ovo gledamo iz jednog drugog kuta, da su vlastiti prihodi prošle godine za gradski proračun iznosili 36,6 milijuna kuna, onda ovih 80 milijuna kuna još jednom pokazuju kako se isplati pisati i pripremati projekte, prijavljivati ih i provoditi, rekao je gradonačelnik, uz zahvalu svima koji su sudjelovali u pripremi projekata za korištenje fondova EU, a zahvalio je i resornim ministarstvima, državnim institucijama i tvrtkama te Osječko-baranjskoj županiji, koji pomažu u realizaciji svih belišćanskih projekata.

-Ako 2022. godina bude u omjerima bila takva, mi ćemo biti zadovoljni, zaključio je gradonačelnik Burić.

Na ovoj sjednici usvojena je i odluka o novom zaduženju Grada Belišće i to za iznos od 9,3 milijuna kuna za financiranje 14 vlastitih infrastrukturnih projekata, koji su predviđeni u gradskom proračunu koji je usvojen prošle godine.

-Jedan od najzahtjevnijih projekata je nastavak izgradnje sportske infrastrukture: istočne tribine i atletske staze na Gradskom stadionu, tu su ulaganja u pripremu projektne dokumentacije za neke nove sadržaje na našem bazenu, ulaganja u stambeni fond na području grada, kao i sanaciju gradskih stanova te obnovu kuća u Pekmez ulici.

Ulaganja u sportsku infrastrukturu obuhvaćaju, osim izgradnje istočne tribine i atletske staze u Belišću i nadstrešnice NK-a Gat i NK-a Veliškovci, ulaganja u Gospodarsku zonu Sjever, rekonstrukciju zgrade DVD-a i Hrvatskog doma u Vinogradcima. Među 14 projekata je i nabava komunalne opreme, izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije, sanacija tri gradska stana i dva krovišta stambenih zgrada te izrada projektne dokumentacije za izgradnju novih bazena s atrakcijama i plivačkog bazena unutar olimpijskog bazena, kao i izgradnja novog dječjeg bazena.

-To su projekti koji se ne odnose samo na Belišće već i na prigradska naselja, a uvijek nastojimo sve uravnotežiti jer vodimo računa može li gradski proračun to pratiti, iako je zaduženje u ovom trenutku daleko od onoga koliko je zakonski moguće. Sve prolazi kontrole Ministarstva financija i Vlade RH, a očekujemo da ćemo vrlo brzo dobiti potrebna odobrenja, rekao je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić, uz poruku: Idemo raditi! Ne treba odustajati, nego racionalno, u okviru mogućega, realizirati ono što smo zacrtali u proračunu za 2022. godinu.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content