Novosti|

Pjevači Crkvenog pjevačkog društva MIR Belišće protekli su vikend boravili na otoku Krku u samostanu sv. Marije na Glavotoku gdje su sudjelovali na duhovnoj obnovi koju je predvodio salezijanac don Mihovil Kurkut. Članovi zbora željeli su zastati te uz duhovni poticaj „napuniti baterije“ za svoje svakodnevne obveze, ali i za svoj specifičan angažman u župnoj zajednici. Iako se razmišljalo i o drugim destinacijama za ovu duhovnu obnovu, na poticaj župnika fra Marka Neretljaka Mirovci su se ipak odlučili za samostan na Glavotoku. Trećoredački samostan na Glavotoku ima dugu i bogatu povijest, a prekrasan prirodni otočki okoliš čini ga istinskom oazom mira i duhovnosti. Tijekom ova tri dana, od petka do nedjelje, Mir-ovci su imali priliku slušati vrlo nadahnute riječi don Mihovila, boraviti u tišini, razgovarati, ispovijedati se, šetati, družiti se… Don Mihovil je svojim pristupom oduševio i one kojima su duhovne vježbe redovita praksa, ali i one druge koji su po prvi puta sudjelovali u ovakvom obliku duhovne formacije.

Cijelo vrijeme boravka na Glavotoku pjevači MIR-a su se osjećali ugodno i dobrodošlo čemu je uvelike pridonio gvardijan samostana fra Anto Garić. Fra Anto je pjevačima u zanimljivom „satu povijesti“ ispričao puno zanimljivih detalja o samostanu, a kroz razgovor s nekim starijim pjevačima prisjetio se i svojih mladih dana kada je bio na službi u Belišću. Slobodno vrijeme u subotu Mirovci su iskoristili za šetnju do crkvice svetog Krševana sagrađene u 11.stoljeću, a naravno nije propuštena niti prilika da se u tom prostoru nešto i zapjeva. U nedjelju u 9 sati Mirovci su pjevali na svetoj misi u samostanskoj crkvi, a potom je uslijedio završni dio duhovne obnove. U svojevrsnoj refleksiji na kraju duhovne obnove, mnogi su istaknuli trenutke provedene u tišini kao posebno dragocjene. Svi su se složili da ovo sigurno nije posljednji dolazak Mir-ovaca na Glavotok.

Na poziv bivšeg belišćanskog župnika fra Branka Janjića, Mirovci su nakon nedjeljnog ručka krenuli put Rijeke kako bi pjevali na misi i održali kraći koncert korizmenih pjesama u župi Sv. Franje Asiškog na riječkom Pehlinu.  Župljani ove župe, zajedno sa svojim sadašnjim župnikom fra Brankom, vrlo srdačno su dočekali zboraše iz Belišća. Euharistijsko slavlje ponovno je predvodio don Mihovil Kurkut koji je svojom propovjedi oduševio župljane ove župe. Poslije svete mise i koncerta nastavljeno je druženje u župnim prostorijama.

Nakon svega doživljenog, zboraši su istaknuli kako bi ovakav oblik druženja trebao biti redovit. Tomu je sigurno uvelike pridonio don Mihovil koji je svojom osobnošću i jednostavnošću dotaknuo sve članove. Lijepo je bilo vidjeti svećenika punog entuzijazma koji je spreman odvojiti svoje vrijeme te svojim iskustvom posvjedočiti i oduševiti za otvorenost Bogu.

Kristina Sušić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content