Novosti|

Članovi Likovne udruge “Bel-Art” u subotu, 11. srpnja, po treći puta održali su  likovnu koloniju u spomen na svog prvog predsjednika, Dragutina Gibičara – Karčija.

Ova memorijalna likovna kolonija ima za cilj ukazati na djelovanje Dragutina Gibičara u kulturno-umjetničkom životu grada Belišća, u vremenima prije osnivanje Bel-Arta, ali i aktivnoj ulozi tijekom vođenja ove likovne udruge, od njenog osnivanja do 2012. godine. U bogatoj povijesti kulturnog života grada Belišća, značajno mjesto pripada upravo Dragutinu Gibičaru koji je svoju kazališnu djelatnost započeo 1947.g. u “Đačkoj sekciji”, a kasnije se počinje baviti i režijom. Uprava Kombinata Belišće 1966.g. postavlja ga za Upravitelja Amaterskog kazališta, a to ostaje do 1982. godine. U više od 40 godina  djelovanja na području kulture, kao glumac i redatelj amater, postavio je na belišćansku kazališnu scenu brojna djela.

Ovogodišnju koloniju otvorio je zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, koji je i ovom prilikom pohvalio belišćanske umjetnike te im se još jednom zahvalio na svom dosadašnjem umjetničkom radu kao u Belišću tako i prigradskim naseljima. Uz zamjenika gradonačelnika, sudionike kolonije pozdravila je i predsjednica Matice umirovljenika Marija Ilić koja je izrazila svoje zadovoljstvo suradnjom belišćanskih umirovljenika i slikara Bel-Arta, te je u nekoliko rečenica opisala svoju suranju s Dragutinom Gibičarom.

Nakon uvodnih riječi slikari, njih šesnaest, uhvatilo se slikarskog materijala i prionuli su na stvaranje novih djela. Motivi su bili raznoliki, pa se tu moglo vidjeti mrtve prirode, životinja pa i pejzaži u različitim slikarskim tehnikama kao što su akril, akvarel, suhi pastel i ugljen. Uz slikanje, umjetnici su vrijeme na koloniji iskoristili i za razmjenu iskustava na području slikarstva, ali i ugodno druženje i zabavu. Koloniju je posjetilo nekolicina naših sugrađana, zaljubljenika u slikarstvo. Nakon završenog “radnog” dijela kolonije belišćanskim umjetnicima poslužene je ručak koji su prpremile članice Matice umirovljenika.

Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content