Novosti|

Dva dana “Ljeta u tehnici” u Domu tehnike rezerviran je za raketare (9.-10. srpnja 2020.). Mladi raketari imali su 10 sati za izradu rakete S6A.

S6A su jednostepene rakete koje se spuštaju s trakom, snage motora do 2,5 Ns. Dozvoljena je upotreba dva modela mase do 100 grama, a najveće vrijeme leta (maksimum) je 180 sekundi.

Među polaznicima radionice raketarstva samo je nekolicina imala priliku ispaliti raketu. Mentori Zvonimir Hajnc, Bojan Fuderer i Davor Milošević imali su pune ruke posla s novim izrađivačima rakete S6A modela. A posao je nadasve ozbiljan. Treba polijepiti stabilizatore i ugurati strimer u tijelo rakete, a prije toga dječjim puderom sve napudrati i sve se mora koncima povezati za glavu rakete. I tada dolazi najozbiljniji dio – raketni motor.

Svi su izradili i pripremili rakete za lansiranje. Zajedno smo otišli na poligon iza Plodina, a svi natjecatelji morali su čekati u hladu, osim onoga koji je postavljao raketu na rampu i tada “najopsniji” dio: stisnuti upaljač i plamenom upaliti fitilj (a puše vjetar…i tu je plamen…i ima iskri od fitilja…i raketa će uz šištanje izletjeti…i…).

16 uspješnih lansiranja i tri najbolja vremena (računa se zbrojeno vrijeme vrijeme obadva starta od otvaranja strimera u zraku do pada na tlo).

1. mjesto – Mislav Slačanac (Zagreb)
2. mjesto – Kristina Slačanac (Zagreb)
3. mjesto – Andrija Barić (Valpovo)

Dragan Francuz, tajnik

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content