Novosti|

Iza vijećnika belišćanskog Gradskog vijeća je 20. sjednica, čiji je dnevni red obuhvaćao 36 točaka, a koje su obuhvatile mnoštvo različitih tema – od imenovanja članova Odbora za obilježavanje Dana grada i članova Odbora za javna priznanja, preko tema vezanih uz djelokrug rada Centra za kulturu Sigmund Romberg, Gradske knjižnice i čitaonice, Muzeja Belišće, Dječjeg vrtića Maslačak, Savjeta mladih grada Belišća te gradskih Upravnih odjela. Dio točki dnevnog reda odnosio se na Kombel i Hidrobel. Usvojena je odluka o sklapanju sporazuma o prijateljstvu s crnogorskom općinom Mojkovac, a prihvaćena je i  zamolba Župe svetog Josipa Radnika za financijsku pomoć za izgradnju i postavljanje izmijenjenog idejnog rješenja križa u Belišću. U izjavi za medije, gradonačelnik Belišća Dinko Burić se prvo osvrnuo na prihvaćanje odluke o izvršenju proračuna za drugu polovicu 2018. godine i prvi ovogodišnji rebalans proračuna.

-Grad Belišće je u 2018. godini imao rekordno izvršenje gradskog proračuna od kako je samostalna jedinica lokalne samouprave u neovisnoj Hrvatskoj: po prvi put iznad 60 milijuna kuna, točnije – više od 64 milijuna kuna na prihodovnoj strani s ostvarenim plusom i prijenosom viška u ovu godinu više od 7.300.000 kuna. Zbog brojnih projekata koji su započeli, a i oni koji su nam u ova prva tri mjeseca na naše zadovoljstvo odobreni, pristupili smo i prvom rebalansu proračuna za 2019. godinu s iskrenom željom i nadanjima da će biti razloga za još rebalansa, jer svaki rebalans bi značio da smo prošli na još nekim natječajima, pojasnio je gradonačelnik Burić.

Osim proračuna, gradonačelnik Burić je među brojnim točkama 20. sjednice Gradskog vijeća, posebno istaknuo dvije „grupe“ – točke koje se dotiču novih demografsko – socijalnih mjera i gospodarstva.

-Kao što smo već najavili, dobro smo izračunali i od danas se na području svih naših prigradskih naselja smanjuje komunalna naknada svim stanovnicima, koji iz dosadašnje druge prelaze u treću zonu. Kao dodatan poticaj svima koji žele u budućnosti graditi nove objekte ili rekonstruirati stare i živjeti na području svih naših osam sela, odlučili smo da će u narednom razdoblju biti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa te svi koji se odluče biti novi stanovnici belišćanskih prigradskih naselja, u idućih 10 godina neće plaćati komunalnu naknadu, rekao je gradonačelnik te u nastavku izjave pojasnio točke dnevnog reda koje pokazuju što Grad Belišće čini na daljnjem razvoju gospodarstva.

-Pristupamo otkupu nekretnina koje su u funkciji daljnjeg razvoja gospodarstva u našoj novoj gospodarskoj zoni „Kod pruge“. Posebno nas raduje činjenica da ćemo, vjerujem, vrlo brzo imati prilike postati vlasnici zgrade u kojoj je nekad  u Belišću bio smješten papirni stroj 1, koji je prije 12-ak godina prodan u Indiju. Cilj je da se u tu zgradu, nadamo se u vrlo skoroj budućnosti, vrati proizvodnja papira instalacijom novog stroja za proizvodnju tissue odnosno higijenskog papira, najavio je gradonačelnik Burić.

I ovom je prilikom izrazio veliku zahvalu predstavnicima uprave  tvrtke DS Smith na iskazanom razumijevanju, za potporu nastojanjima belišćanske Gradske uprave daljnjem razvoju gospodarstva.

-Vrlo brzo očekujemo realizaciju kupoprodaje kako bismo došli u poziciju da vrlo zainteresiranim investitorima pružimo ključni motiv i poticaj da investiraju baš u Belišće, a ne u neku od okolnih država. Konkurencija je snažna i svi se trude privući investitore što je moguće većim beneficijama. Mi se trudimo u Gradu Belišću stvoriti pretpostavke da te investicije završe kod nas, kaže gradonačelnik.

Što se tiče tvornice higijenskog papira, radi se o investiciji preko koje bi se zaposlilo više od 70 novih radnika. Paralelno s tim, Grad Belišće razvija još jedan projekt  – ekotoplana na biomasu u kojoj bi se zaposlilo još 10 do 12 osoba.

Unatoč svim pozitivnim pokazateljima, i ovoga su puta vijećnici iz redova belišćanskog HDZ-a bili suzdržani kod usvajanja izvješća o izvršenju proračuna, što je dovelo do povišenih tonova koji su se i nakon stanke nastavili u raspravi o 16. točki dnevnog reda koja se odnosila na plan gospodarenja otpadom, a potom su Dragan Anočić i Matko Jelkić napustili gradsku vijećnicu.

Tekst: Monika Đogaš
Foto: Tin Lacković

 

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content