Novosti|

 

Grad Belišće u ovoj godini  provodi program koji obuhvaća 23 poticajne socijalno – demografske mjere, a na 20. sjednici Gradskog vijeća, koja je održana 29. ožujka, ovom programu dodane su još dvije mjere koje se odnose na komunalnu naknadu i komunalni doprinos, koje će najviše olakšati život stanovnika naših prigradskih naselja.

-Kao što smo već najavili, dobro smo izračunali i od danas se na području svih naših prigradskih naselja smanjuje komunalna naknada svim stanovnicima, koji iz dosadašnje druge prelaze u treću zonu. Kao dodatan poticaj svima koji žele u budućnosti graditi nove objekte ili rekonstruirati stare i živjeti na području svih naših osam sela, odlučili smo da će u narednom razdoblju biti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa, te svi koji se odluče biti novi stanovnici belišćanskih prigradskih naselja, u idućih 10 godina neće plaćati komunalnu naknadu, rekao je gradonačelnik Dinko Burić u izjavi za medije nakon 20. sjednice.

Odluka o komunalnoj naknadi, ovisno o lokaciji nekretnine i komunalnoj opremljenosti zemljišta, Belišće dijeli na četiri zone, a od sada će u IV. zoni, uz Ulicu Starovalpovački put biti i Ulica Josipa Kozarca. Prigradska naselja – Bistrinci, Bocanjevci, Gat, Gorica Valpovačka, Kitišanci, Tiborjanci, Veliškovci i Vinogradci – objedinjena su u III. zoni. Godišnja cijena po četvornom metru za I. zonu iznosi 3,12 kuna, za II. zonu 2,28 kuna, za III. zonu 1,22 kune, a za IV. zonu 0,78 kuna. Nekretnine koje su u potpunosti oslobođene obveze plaćanja komunalne naknade također su definirane Odlukom o komunalnoj naknadi (Hrvatska vojska za djelatne potrebe obrane, vjerske zajednice, ustanove zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, škole i dječji vrtići, kazalište, knjižnice, čitaonice, muzeji i ostale kulturne ustanove, vatrogasne udruge, sportske udruge i ostale udruge koje su korisnici gradskog proračuna, humanitarne organizacije, političke stranke, udruge nacionalnih manjina…). U svrhu poticanja demografske obnove u svim prigradskim naseljima na području Grada Belišća, oslobađaju se od obveze plaćanja komunalne naknade na određeno vrijeme, na period od 10 godina od dana izvršnosti uporabne dozvole, svi obveznici koji izgrade nove ili rekonstruiraju postojeće nekretnine. Uvjet za oslobađanje od plaćanja je da vlasnici ili korisnici nekretnina iste ne daju u najam, podnajam, zakup, podzakup ili povremeno korištenje.

U Odluku o komunalnom doprinosu dodan je novi stavak koji glasi: „Komunalni doprinos ne plaća se za građenje ozakonjenje i rekonstrukciju gospodarskih i stambenih objekata u prigradskim naseljima grada Belišća. I u ovoj Odluci su sva prigradska naselja svrstana u III. zonu, dok je Belišće podijeljeno na četiri zone (uz izmjenu da Ulica J. Kozarca ide u IV. zonu), a sve prema uređenosti i opremljenosti zone komunalnom infrastrukturom i položaj područja zone (udaljenost od središta u naselju, mrežu javnog prijevoza, dostupnost građevina javne i društvene namjene i građevina opskrbe i usluga te prostorne i prirodne uvjete).

Podsjetimo, na 19. sjednici Gradskog vijeća, koja je održana 28. siječnja, od 23 socijalno – demografske mjere, odlučeno je da se poseban naglasak stavi na njih 10, za koje je predviđeno povećanje izdvajanja, a to su: besplatan vrtić + 10% povećanje plaće (3.744.000 kuna; povećanje 924.000 kuna); izgradnja POS stanova (3.384.000 kuna); studentske stipendije (645.000 kuna; povećanje 193.500 kuna); naknada za novorođenčad (500.000 kuna, povećanje s 4.000 na 5.000 kuna po novorođenom djetetu); uskrsnice za umirovljenike s mirovinom manjom od 2.000 kuna (200.000 kuna; povećanje sa 150 na 250 kuna); božićnice za nezaposlene (200.000 kuna; povećanje sa 150 na 250 kuna); mliječna kuhinja za učenike osnovne škole (100.000); socijalna samoposluga (200.000 kuna); besplatni udžbenici za osnovnu školu (800.000 kuna; ukoliko država preuzme na sebe, sredstva će se preusmjeriti) i subvencija grobnih mjesta za hrvatske branitelje (20.000 kuna).

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković/Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content