Novosti|

Samo dan nakon središnje proslave u Zagrebu, u utorak, 9. travnja, Belišće će na posebno svečan način obilježiti Svjetski dan Roma. O ovom, kako su rekli “drugom središnjem” događaju, na konferenciji za medije danas (29. ožujka) su govorili gradonačelnik Belišća Dinko Burić, njegov zamjenik Domagoj Varžić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko – baranjske županije Branko Petrović i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog.

Najavljujući ovu kulturnu manifestaciju, na kojoj će gostovati jedan od najpoznatijih svjetskih romskih glazbenih sastava Sar E Roma iz Litve, gradonačelnik Belišća Dinko Burić je rekao kako je počašćen mogućnošću da samo dan nakon središnjeg obilježavanja u Zagrebu, naš mali gradić bude domaćin obilježavanja Svjetskog dana Roma i ugosti kulturno umjetničku, glazbenu i plesnu skupinu Sar E Roma, koja je poznata diljem Europe i diljem svijeta.

-Već je postala tradicija u Belišću obilježiti Svjetski dan Roma. Koristim priliku da u utorak, 9. travnja, u 20 sati, u našu nastavno sportsku dvoranu pozovem sve građane, ne samo romske nacionalne manjine, nego sve sugrađane, sve Belišćane, stanovnike Valpovštine i naše županije, uz sve nama drage goste, kako bismo zajedno uživali u kulturno – umjetničkom spektaklu i na taj način damo doprinos obilježavanju najznačajnijeg praznika romskog naroda, Svjetskog dana Roma, pozvao je gradonačelnik Burić, dodavši kako se Belišće i danas ponosi činjenicom da i danas u našem malom gradiću žive, uz većinski hrvatski narod, i pripadnici još 21 nacionalne skupine.

Grad Belišće svake godine odaje poštovanje svima koji čine zlatovez različitih naroda koji žive ovdje. Svake se godine izdvaja jedna skupina, čija se kultura i povijest upoznaje, stavljajući – posebno na ovako važne datume – naglasak na romsku nacionalnu zajednicu, koja je i najbrojnija na području Grada Belišća.

-Kao gradonačelnik sam iznimno zadovoljan i ponosan na suradnju s vijećem romske nacionalne manjine na području Grada Belišća i na području Osječko – baranjske županije. Sama riječ „Rom“ znači čovjek, i to nam svima treba biti poticaj da poželimo biti Romi, da poželimo biti ljudi, poručio je gradonačelnik Burić.

Parafrazirajući izjavu Martina Luthera Kinga „I have a dream“, Branko Petrović, predsjednik županijskog Vijeća romske nacionalne manjine je poručio kako zahvaljujući Gradu Belišću živi taj san o kojem je govorio King.

-Da je netko prije 20 godina rekao da ćemo dostići ovakvu kvalitetu prikazivanja i uvažavanja romske zajednice u suživotu s drugima, kao što je to u gradu Belišću, ne bih mu vjerovao i zato veliko hvala gradonačelniku Buriću i njegovim suradnicima. Daj Bože da taj san proširi na cijelu Hrvatsku i da romska zajednica bude svugdje prihvaćena kao što ej to u Belišću, rekao je Petrović.

Dakle, svečanost obilježavanja Svjetskog dana Roma u Belišću će biti 9. travnja s početkom u 20 sati, kada u nastavno sportskoj dvorani počinje nastup svjetski poznatog glazbenog sastava Sar E Roma iz Litve. Ulaz je slobodan.

Tekst: Monika Đogaš
Foto: Tin Lacković/Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content