Novosti|

U nastavno-športskoj dvorani Gradski vrt u Osijeku, u petak 13. listopada otvoren je dvodnevni 5. Festival tehničke kulture, dvodnevna manifestacija kojim se tehničke kulture promovira, popularizira i potiče kreativnost djece i mladih.

Na festivalu se predstavila i Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće. Na njihovom štandu posjetitelji su mogli vidjeti aktivnosti u radionicama CTK Valpovo-Belišće i udrugama tehničke kulture. Vrlo velik broj posjetitelja najviše se zanimao za maketu Eiffelovog tornja, robotsku ruku i dron.

Otvorenju festivala nazočio je i zamjenik gradonačelnika grada grada Belišća Domagoj Varžić i zamjenik gradonačelnika grada Valpova Hrvoje Gašparović.

Nakon tri zagrebačka festivala i jednog karlovačkog, festival se održava u Osijeku.

-Na osječkom festivalu već će se predstavila Koprivničko-križevačka županija gdje dalje selimo festival jer Hrvatska nije samo Zagreb, a i ovaj osječki odlično organizirani festival poklazuje da kreativnih ljudi ima širom Hrvatske. Mi smo zajednica koja se raste i razvija. Nedavno nam se priključio i Astronomski savez – rekao je predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić.

-Imamo oko 50 izlagača i dva gostujuća centra za tehničku kulturu iz Pečuha i Tavankuta. Zahvalni smo županiji i gradu Osijeku koji nam je pomogao – rekao je predsjednik Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije. Festival tehničke kulture uz bezsplatan ulaz u dvoranu nudi niz radionica, izložbi, projekcija i demonstracija iz robotike, modelarstva, elektrotehnike, radioamaterizma i drugih grana tehničke kulture.

Na Festivalu su se predstaviti domaćini – ZTK Osječko-baranjske županije i ZTK Grada Osijeka te brojne udruge s područja Osječko-baranjske županije, a kao gosti su se predstaviti: CARNet, FabLab Hrvatska, STEMI d.o.o, FERIT Osijek, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Srednja škola Valpovo, Strojarska tehnička škola Osijek, COO Ivan Štark, Centar za kulturu iz Pečuha, Građevinski fakultet Osijek te domaćini Festivala tehničke kulture 2018. – ZTK Križevci i ZTK Koprivničko-križevačke županije. (korišten dio teksta HRT-Radio Osijek)

Tekst: Dragan Francuz
Foto: Goran Dojkić i Matko Florijančić

Više fotografija na https://www.facebook.com/CTKVB/ 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content