Novosti|

U petak, 27. srpnja 2018., iz naših krajeva bit će vidljiva potpuna pomrčina Mjeseca. Radi se o prirodnoj pojavi kada Mjesec na svojoj putanji oko Zemlje uđe u Zemljinu sjenu te se zbog toga zatamni. Tada Mjesec obično poprimi tamniju, zagasito crvenu ili smeđu boju što ovisi o količini prašine u Zemljinoj atmosferi. Pomrčine Mjeseca su dosta česte pojave, najčešće se javljaju dvaput godišnje, a vidljive su s polovice zemaljske kugle i bez ikakvih optičkih pomagala. Zanimljivi dio pomrčine će početi ulaskom Mjeseca u sjenu u 20:24 po lokalnom vremenu. Tada je Mjesec još vrlo nisko nad istočnim obzorom pa je potrebno potražiti lokaciju s čistim pogledom na istok i jugoistok. Golim okom će se moći vidjeti kako sjena polagano napreduje po Mjesecu i konačno u 21:30 cijeli Mjesec će biti pomračen. To će trajati sve do 23:13 kada počinje izlazak iz sjene te konačno u 00:19 će završiti zanimljiva faza pomrčine. Naime, sama pomrčina traje još neko vrijeme dok Mjesec ne izađe i iz tzv. polusjene, ali to je jedva vidljivo golim okom pa nije interesantno opažačima.

Posebnost ove pomrčine jest to što će biti najduža u 21. stoljeću i trajat će preko 6 sati, a sama faza totaliteta, kad je Mjesec u potpunosti u sjeni, trajat će gotovo 1 sat i 43 minute. Također će se u blizini Mjeseca nalaziti crveni planet Mars koji će na isti dan biti u opoziciji, tj. točno nasuprot Suncu.
Mnoga astronomska društva u Hrvatskoj će prirediti opažanja za građane, a lokacije su dostupne na web stranicama Hrvatskog Astronomskog Saveza (http://www.astronomskisavez.hr/index.php/14-vijesti/310-potpuna-pomrcina-mjeseca-27-07-2018).

Astronomsko društvo “Anonymus” iz Valpova će pojavu opažati s malog parkirališta iza trgovina Lidl i Plodine radi čistog pogleda na jugoistok koji nije moguć iz grada.
Posjetitelji su dobrodošli.

Tekst i fotografije: Ivica Skokić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close Search Window
Skip to content