Novosti|

Deseta Zima u tehnici započela je 3. siječnja 2018. godine u 9 sati uvodnim riječima tajnika ZTK Valpovo-Belišće i rasporedom polaznika po radionicama. Ideja je projekta “Zima u tehnici” okupljanje djece i mladih za vrijeme zimskih praznika u radionicama Centra tehničke kulture i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Po prvi puta smo polaznicima ponudili petorosatni rad u svim radionicama: fotografije, modelarstva, maketarstva, raketarstva, robotike i elektronike. Kroz ukupno petnaest sati djeca su se upoznala sa osnovama rada u pojedinoj radionici i mogla su uz pomoć voditelja napraviti tehničke tvorevine, programirati na računalu, fotografirati.

Ove je godine na radionicama sudjelovalo 117 učenika s područja gradova Valpova i Belišća te prigradskih naselja, ali i gosti iz Osijeka, Požege, Zagreba, Đurđevca, Dubrovnika i Zadra. Imali smo i gosta iz udruge “Mi” i svakodnevnu ekipu iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Najmlađi sudionik imao je samo 4 godine, a najstariji 77 godina.

Svaki od polaznika imao je priliku u radionici robotike napraviti “sovicu” koju smo dobili iz HZTK. Interes je bio ogroman i samim tim što su “sovicu” mogli ponijeti kući ovo je bio hit ovogodišnje Zime u tehnici.

Voditelji radionica, zaposlenici ZTK Valpovo-Belišće i volonteri koji su pomagali u ostvarenju nesmetanog rada odlazili su kući prilično umorni jer ideja, želja, prijedloga od polaznika nije nedostajalo, a što su oni iskazali u anonimnoj anketi.

Svaki polaznik dobio je doručak i napitak.

RAKETARI

Voditelj Zvonimir Hajnc radio je s raketarima model rakete sa strimerom. Svi su uspješno izradili raketu i ispalili ju na poligonu iza obilaznice. Sljedeći dan u pripomoć je došao Antun Šikić iz AK Osijek i s polaznicima radio model aviona F1N-150. Treći dan uključeni su strojevi Unimat i uz popriličnu buku izrađivala se tehnička tvorevina “tačke”.

ROBOTIKA – ELEKTRONIKA

Voditelj Marijan Antolović prvi je dan s polaznicima obrađivao programiranje Microbita, a sljedeći dan upoznao početnike s programiranjem mBota. Treći dan održano je natjecanje s mBotovima, a najuspješniji natjecatelj dobio je na poklon Microbit.

Tomislav Kudeljnjak je sa svojom ekipom pripremao 3D printer i sastavljao “sovice” s led diodama. Printana je pahuljica u velikim količinama, a napredni elektroničari spajali su model bora s led diodicama.

FOTOGRAFIJA

Starija grupa je s voditeljem Goranom Kupčerićem izrađivala Cameru obscuru kako bi sljedećeg dana mogli sa istom napraviti prve fotografije. Kutije su isprobane i sve su funkcionirale besprijekorno.

Polaznici mlađe grupe su po prvi puta fotografirali fotoaparatom.  Voditelj Zlatko Gregurić uputio ih je u osnovne postupke rada fotoaparatom te ih nakon toga odveo na prostor oko dvorca i u muzej gdje su i isprobali novostečena znanja. Treći dan priključio se i treći voditelj (DF). Svi zajedno radili su aplikacije varikinom na crne majice i oslikavanje kišobrana.

Polaznici su prije završetka radionica u 14 sati pospremali prostor, pribor i alat.

Deseta Zima u tehnici bila je po broju polaznika, dužini trajanja radionica i odrađenim aktivnostima najuspješnija u posljednjih deset godina.

Hvala svima koji su omogućili ostvarenje ovog projekta.

Tekst: Dragan Francuz, tajnik ZTK-a Valpovo-Belišće

Odgovori

Close Search Window
Skip to content