Novosti|

Nedjelju, 14. siječnja 2018. godine, belišćanski su planinari proveli na Požeškoj gori. U ranim jutarnjim satima pet planinara iz Belišća i četiri iz HPD „Zanatlija“ iz Osijeka krenuli su u pravcu Požeške gore, u malo mjesto Zakorenje, nedaleko Požege.

Ondje se već šestu godinu zaredom u ovo vrijeme okupljaju planinari. Organizator sukupa je Planinarska sekcija „Kapavac“ Zakorenje i matično planinarsko društvo HPD „Sokolovac“ Požega. Okupilo se više od 150 planinara iz 14 planinarskih društava Slavonije i planinari iz Orašja. Okupljanje se održalo ispred male planinarske kuće „Bajin kijer“ u starom selu Zakorenje. Nakon pozdravne riječi domaćina krenulo se na pohod na najviši vrh Požeške gore Kapavac (618m).  Vrijeme je bilo hladno i vjetrovito. Vrlo brzo se ušlo u šumu koja je bila ukrašena injem, a uz stazu su procvali jaglaci i kukurijeci.  Velika i vesela kolona planinara uspinjala se poprilično strmom stazom prema cilju. Vrlo brzo je počelo skidanje jakni, jer je kretanje stvorilo potrebnu temperaturu za tijelo. Za oko dva sata hoda stiglo se do vrha gdje je uslijedilo uobičajeno zajedničko fotografiranje i kratki odmor jer je vjetar postajao sve hladniji.  Pri silasku s vrha na drugu stranu pružao se  prelijep pogled na šumu koja je blistala kao da je prosuto srebro po granama. Povratak je uslijedio manje zahtjevnom stazom pa se moglo popričati s brojnim planinarskim prijateljima. Po izlasku iz šume, počelo je sniježiti. Ugođaj je bio još čarobniji.  Nakon četvorosatnog pohoda svi su se sudionici okupili u prostoriji Vatrogasnog doma. Domaćini su sve sudionike počastili ukusnim ručkom, kolačima i pićem. Druženje se nastavilo uz veselu glazbu i pjesmu do kasnih poslijepodnevnih sati.  Organizatori su podijelili zahvalnice svim sudionicima.

Pohod radi ove lijepe planine i ljubaznih domaćina postaje sve popularniji i posjećeniji. Praćeni pahuljama snijega i uz pjesmu u toplom vozilu vratili smo se kući prepuni pozitivnih dojmova.

Tekst: Nada Donković, tajnica HPD “Belišće”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content