Novosti|

Naš stari vlak, simbol Slavonsko-podravske željeznice, koji je ujedno i zaštićeno kulturno dobro pod nazivom „Gutmannov parni vlak“, kojeg mnogi žitelji belišćanskog kraja, ali i šire, zovu „Ćiro“ ili „Guco“, nakon izvedenih restauratorsko-konzervatorskih radova, vratio se u Belišće na novoizgrađenu „stanicu“ u Željezničkoj ulici pored „Zelenih kuća“.

Dolazak „Ćire“ pratili su zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Varžić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i prostorno planiranje Ljiljana Žigić sa suradnicima.

Spomen-vlak sastavni je dio muzejske zbirke u Belišću, koji je obnovljen i predstavljen javnosti otvaranjem muzeja 1975. godine. Jedinstveni spomenik podsjetnik je na nekadašnju uskotračnu Slavonsko-podravsku željeznicu iz Gutmannova vremena koja je niz godina pulsirala životom Slavonije i Podravine, a ukinuta je 1970. godine.

Projektom VICINaD, koji Grad Belišće provodi u partnerstvu s Gradom Barcs (Mađarska) kao vodećim partnerom i Lučkom upravom Osijek, obuhvaćena je kompletna restauracija popularnog “Ćire”, koji obuhvaća lokomotivu i pet vagona, izgradnju nadstrešnice te njegovo postavljanje. Obnovljeni vagoni dobit će i nove sadržaje kojim će se promovirati industrijska baština Belišća i Barcsa, ali i turistički potencijali prekograničnog područja uključujući i rijeku Dravu.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content