Novosti|

Prekjučer, 20. ožujka 2015. godine, otvorena je izložba slika „Dalmacija Slavoniji … u susret Uskrsu“ poznatog slikara Ive Šime Dobrote iz Splita. Izložbu je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica Belišće, a par riječi rekli su autor Ive Šime Dobrota i ravnateljica Knjižnice Vlasta Vicić.

O samom autoru govorila je Zdenka Frajtag, nekadašnja kustosica muzeja, koja je još 1998. godine ugostila autora u belišćanskoj galeriji. Motivi autorovih slika su stoljetne masline, gajete u lukama u vezu, u nevremenu, na sidrištu, brodići, barke, zvonici, rive na moru, morski žalovi i jedrenjaci na uzburkanoj pučini. Slikar Dobrota ima nevjerojatno bogat opus te je imao preko 160 samostalnih izložbi, a općenito je sudjelovao na preko 300 izložbi. Prva mu je izložba bila davne 1960. godine, kada je bio 14 godina te je tada i započelo njegovo slikarsko opredjeljenje. Sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama i izložbama na kojima je osvojio mnoga priznanja i nagrade. Njegovi radovi na platnu, lesonitu, kartonu, drvetu, nalaze se u raznim zemljama diljem svijeta, ali je velik broj upravo i u Hrvatskoj. Danas pretežno slika tehnikom ulja na platnu, a ta tehnika vidljiva je i na belišćanskoj izložbi. Autor je naslikao oko 3800 slika, a sam sebe voli najviše zvati slikarom Hrvatske ratne mornarice, gdje je dugo vremena radio.

Za glazbeni ugođaj pobrinula su se djeca iz Glazbene škole Belišće-Valpovo, a zahvaljujući njihovoj voditeljici Tihani Ivanković. Skladbu na gitari svirao je Pjero Maltar, a na flauti Lucija Šimić.

Samu izložbu otvorila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, naglasivši pritom da izloženi vedri motivi mora prizivaju proljeće te posebno pozdravila autora i njegovo drugo gostovanje u belišćanskom kraju. Izložba je otvorena do 7. travnja 2015. godine.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content