Grad za mlade, Novosti|

Crkveno pjevačko društvo MIR iz Belišća, pod ravnanjem maestra Želimira Sušića, protekle je nedjelje sudjelovalo na 54. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Varaždinu, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. 54. izdanje ovog susreta zborova, ovog puta bez natjecateljskog karaktera, okupilo je 8 zborova iz Zagreba, Ivanca, Nedelišća, Pazina, Rijeke i Belišća, s više od 200 pjevača.

54. Susret hrvatskih pjevačkih zborova jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma RH. Nakon teškog pandemijskog razdoblja i online realizacije većine kulturnih programa u 2020. i 2021. godini, 54. izdanje zborskog Susreta po prvi je put u gradu Varaždinu okupilo 8 pjevačkih zborova iz 6 županija koje su selektirali stručni selektori HSK Marija Ramljak i Robert Homen.

Belišćanski zbor MIR predstavio se trima pjesmama: „Tebi rože ne dam“ Franje Lučića, „Čardaš“ Emila Cossetta i popularnom pjesmom „Umirem sto puta dnevno“ u zborskoj obradi dirigenta Želimira Sušića, u kojoj je solo dionicu pjevao Ivan Matić, gitaru svirao Marko Glavica, dok je Želimir Sušić svirao klavir. Zbor MIR ima dugu tradiciju nastupa, kao i osvajanja brojnih nagrada, na ovom susretu. Ovogodišnji nastup mirovaca, ponovno uz bok najboljim hrvatskim zborovima, značajna je stvar, ne samo za Belišćane, već i za amatersko zborsko pjevanje općenito. Pandemijom obilježeno proteklo razdoblje bilo je izazovno za kulturni amaterizam u cijelosti, pa tako i za zborove, njihovo okupljanje i probe, samim time i pripremu nastupa. No, belišćanski zbor MIR održao se i u takvim vremenima i uspio pripremiti program i izboriti sudjelovanje na susretu najboljih hrvatskih zborova. Održavanje takvog susreta ulijeva nadu u opstanak amaterskog zborskog pjevanja u Hrvatskoj, unatoč svim preprekama.

Susret zborova počeo je neformalnim jutarnjim nastupima u okviru „Zborskog špancirunga“ na varaždinskom Trgu kralja Tomislava koji je okupio velik broj prolaznika i posjetitelja Varaždina. Glavni dio programa održan je istog dana u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a Varaždin od 18 sati pod strogim epidemiološkim mjerama i pred ograničenim brojem publike, ali uz videoprijenos uživo na Youtube i Facebook kanalima koji su omogućili praćenje Susreta mnogo većem broju gledatelja. S ciljem poticanja rada amaterskih zborova sudionici su se predstavili s revijalnim, ali zahtjevnim programima koje je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu Jasenka Ostojić, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić. 54. Susret zborova završen je okruglim stolom zborovođa i članova povjerenstva u cilju međusobne suradnje, poticanja i unaprjeđenja njihovog rada.

Tea Glavica

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content