Novosti|

Dana 21. travnja 2024. godine, članice Udruge „Sunce“ iz Mrzovića svoje turističko proputovanje Valpovštinom okrunile su posjetom znamenitosti grada Belišća. Mrzović je malo mjesto u općini Semeljci čije „zrake sunca“ vode prema Đakovu, Vukovaru, Vinkovcima, Slavonskom brodu i Osijeku. No, malo je poznato, ali itekako vrijedno spomena, da je Ambroz Štampar kao mladi učitelj službovao u Mrzoviću, izgradio školu, a sina mu, Andriju Štampara, trajno je obilježio život na selu i nadahnuo ga za sav njegov kasniji rad.

Direktorica Turističke zajednice grada Belišća Aleksandra Čeliković Cvidrak ugostila je članice Udruge predvođene predsjednicom Udruge Irenom Mravunac, upriličivši raznovrstan turistički obilazak. Sve je započelo u crkvi sv. Josipa Radnika kao uvod u priču o nastanku radničkog naselja Belišće, nadolazećem blagdanu svetog Josipa Radnika i obilježavanju Dana grada Belišća. Fra Marko Neretljak u svoje i u ime dvojice župnih fratara pozdravio je gošće, upoznao ih s poviješću župe i crkve, a posjet je završio zajedničkom molitvom i pjesmom. Uslijedila je lagana šetnja do vlakića „Guce“ i zgrade Gradske uprave, zatim do Trga Ante Starčevića i obilazak Palače Gutmann. Vidno oduševljene gradićem kojega dosad nisu posjetile, gošće su imale puno pitanja o povijesti dugoj tek 140 godina, a s tako bogatim sadržajem. Promotorica kulturne i industrijske baštine TZ grada Belišća, vodila je gošće kroz vremeplov i davala im općepoznate informacije, ali i manje poznate crtice iz života ondašnjih i sadašnjih mještana i događaja. Nakon „Pekmez ulice“ i srdačnog druženja u prostorijama Turističke zajednice, autobusom se prešlo Dravu, gošće su saznale priču o Mostu 107. Brigade i vozeći se uz „Staru Dravu“ došle do spomen-obilježja pred kojim se odaje počast poginulim braniteljima u akciji „Baranja 1992.“  Vidno dirnute činjenicama o kojima su malo znale, same su inicirale molitvu za poginule, sve stradalnike rata i molitvu za našu domovinu. Opet autobusom, uputile su se do svetišta sv. Ane, a tamo ih je srdačno dočekao gospodin Stjepan Anušić, i na sebi svojstven način, pun nadahnuća, pripovijedao o svetištu, zainteresirao drage gošće koje su na kraju svoje bočice napunile svetom vodom iz bunarića.

I, kako bijaše na početku, tako je i završio posjet: ispred crkve sv. Josipa Radnika. Predsjednica Udruge „Sunce“ zahvalila je domaćici, a svim mještanima grada Belišća unaprijed čestitala blagdan i Dan Grada. Još je jedno neraskidivo prijateljstvo ostvareno i pričat će se o lijepom Belišću i ljubaznim domaćinima: fra Marku, Stjepanu i Aleksandri. A sve to zahvaljujući domaćinu svih dobrohotnih posjetitelja, gradonačelniku Grada Dinku Buriću i njegovoj viziji malog, ali uspješnog grada kojeg svi rado posjećuju i vraćaju mu se.

Aleksandra Čeliković Cvidrak

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content