Novosti|

U subotu, 16. veljače 2019. godine, u Društvenom domu u Gatu, održana je Izvještajna skupština UŠR „Virje“ Gat, koju je predvodio predsjednik Andrija Koprivnjak. Uz brojne članove Udruge, skupštini su prisustvovali i gosti iz susjednih športskih ribolovnih udruga, UŠR „Belišće“ i predsjednik ZŠRU Valpovo Željko Čorba, predsjednik komisije za gospodarenje ZŠRU Valpovo Stevica Berak te zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković, zamjenica predsjednika ZŠU grada Belišća Monika Jurkin i zamjenik zapovjednika DVD-a Gat Tomislav Guljaš.

Prije 25 godina skupina zaljubljenika u prirodu odlučila je osnovati novu udrugu na području Gata, Veliškovaca i Tiborjanaca te su joj dali naziv Udruga športskih ribolovaca „Virje“ Gat. Ime Udruge potječe od dijela rijeke Karašice na kojemu je većina osnivača provodila ljetne praznike. Udruga je upisana u Državni registar udruga 10. lipnja 1994. godine. Osnivači Udruge bili su Zdenko Novak, Dragan Kovač, Darko Plećko, Zdenko Crnogaj, Slavko Jurina, Branko Habus Željko Puljek, Josip Majdenić, Stjepan Marinović, Pavle Matoković, Željko Vučković i Josip Mihaliček. Do 1998. godine Udruga je djelovala kao pridruženi član UŠR „Belišće“, a 1998. godine službeno je registrirana s vlastitim pečatom i grbom. Prvih godina Udruga je brojala 10-ak članova, najviše članova bilo je 1999. godine – 123, najmanje 2001. godine – 41, a posljednjih nekoliko godina UŠR „Virje“ Gat broji 70-ak članova.

Osnivači Udruge nisu ni sanjali da će nakon 25 godina rada i djelovanja imati lijep i funkcionalan ribički dom kao što je danas na obali rijeke Karašice. Prvotna je ideja bila da se uredi teren uz Karašicu i postavi nadstrešnica. Uvidom u katastarski plan utvrđeno je da na čestici postoji dokumentacija o nekadašnjoj kućici čuvara stoke koja je potom iskorištena za izgradnju ribičkog doma. Radovi su započeli 26. travnja 2001. godine. U svibnju je izbetonirana prva deka budućeg doma, a u jesen  iste godine, nakon što je Grad Belišće donirao ciglu od nekadašnjeg društvenog doma u Gatu, sazidan je ribički dom uz veliki angažman članova i simpatizera. Godine 2003. dom je pokriven i postavljena je stolarija koju su donirali sponzori. Struja je priključena 2004. godine, a 2005. godine je napravljena terasa, izbušen bunar, uvedena voda te napravljene pomoćne prostorije za drva i alat. Idućih godina postavljene su klupe, stolovi i ograda na terasi te su napravljene stepenice i započeti radovi na uređenju potkrovlja. Godine 2015. uvedena je gradska voda, a uz sufinanciranje Grada Belišća i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvedeni su radovi na energetskoj obnovi objekta – zamjenjen je krov, postavljena je nova stolarija i fasada. U 2019. godini u planu je završetak radova u potkrovlju i kuhinji doma. Sve napravljeno u proteklih 25 godina bilo je uz svestranu pomoć članova i simpatizera Udruge te lokalne zajednice, istaknuo je predsjednik UŠR “Virje” Gat posebno se zahvalivši gradonačelniku grada Belišća i njegovim zamjenicima koji su pružili mnogo podrške i razumijevanja za rad i djelovanje UŠR “Virje” Gat.

Ribički dom u Gatu mjesto je koje rado posjećuju članovi Likovne udruge Bel-art iz Belišća. Organiziran je i posjet 60-ak učenika i nastavnika iz OŠ Ivana Kukuljevića Belišće – područne škole Veliškovci, koji su se upoznali s djelovanjem i aktivnostima Udruge, pravilima športskog ribolova te kako izgleda biti ribič u praksi.

Samo nekoliko godina nakon osnivanja UŠR “Virje” Gat, osnovana je i natjecateljska ekipa koja je sudjelovala na mnogobrojnim natjecanjima i kupovima. O uspjehu u proteklim godinama svjedoče 86 pehara i mnogo veći broj medalja. U 2018. godini, natjecateljska ekipa sudjelovala je na 15-ak Kup natjecanja i na 5 kola Županijske lige. Najbolji rezultati na natjecanjima u protekloj godini su 2. mjesto na 4. kolu Drava Osijek Županijske lige te 1. mjesto na prijateljskom natjecanju Kupu Novi Bezdan i 2. mjesto na Kupu ZŠRU Valpovo.

Prvi “Virje kup” na Gatskom kanalu UŠR “Virje” Gat organizirala je 2007. godine i nastavila idućih deset godina, a onda u spomen na člana Udruge “Virje kup” je promijenio naziv u “Memorijal Steve Abramića”. Natjecanje se održava na natjecateljskoj stazi u Vrbaku na Karašici, uoči Dana grada Belišća.

 

 

Čisto i bistro! Upravni odbor UŠR “Virje” Gat

Foto: Zaim Saljiji, Monika Đogaš

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content