Novosti|

Još jedna u nizu radionica članova Fotokluba Valpovo okupila je 15 zaljubljenika u prirodu i fotografiju. Kombinacijom toga dobili smo fotografije koje se mogu vidjeti na stranici https://www.facebook.com/FotoklubVALPOVO (Autori: Veljko Čvagić, Goran Dojkić, Đurđica Grgurić, Tomislav Grgurić i Dragan Francuz).

Doživljaj Vam ne možemo prenijeti. Ako vas on zanima učlanite se u Fotoklub Valpovo.

ODREDIŠTA:

VOĆIN

Voćin je naselje i sjedište općine smješteno u sjevernom djelu zapadne Slavonije podno gore Papuk, dvadesetak kilometara udaljeno od Slatine.

ARBORETUM LISIČINE

Nalazi se u selu Lisičine, općina Voćin, usred planine Papuka. Nastao je 1963. Prvotno je zauzimao površinu od približno 40 hektara. Arboretum Lisičine prije ratnog razaranja bio je jedan od najznačajnijih u jugoistočnom dijelu Europe u kojem je bilo 2500 različitih vrsta drveća i grmlja iz gotovo cijeloga svijeta.

RUPNICA

Rupnica je jedinstveni geološki spomenik prirode jugozapadno od Voćina, na mjestu nekadašnjeg kamenoloma. Jedna je od znamenitosti unutar parka prirode Papuk.

Ovdje je izraženo stubasto lučenje vulkanskih stijena čiji sastav nije detaljno ispitan, a nastaje hlađenjem lave koja ima heterogen sastav. Površina koja se prva ohladi puca u obliku četverokuta, peterokuta ili šesterokuta. Stupovi su uspravni, osim onih u središtu koji su povijeni. Lokalitet Rupnica je kao prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj zaštićen još od 14. listopada 1948. godine.

PLANINARSKI DOM – HPD “BRŠLJAN-JANKOVAC”

Jankovac, jedna od najljepših gorskih dolina smještena je na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 m. Bogata je hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružena stoljetnim bukvama slavonske šume. Puna svježine i romantike uvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota koje nigdje više ne možemo naći u Slavoniji, Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom

Cilj fotoradionice: naučiti i utvrditi fotografsko znanje – panorama, pejzaž, krupni plan, detalj, makro fotografija.

Dragan Francuz, tajnik

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content