Grad za mlade, Novosti|

U utorak, 28. rujna 2021. godine u Belišću je održana završna konferencija projekta „Zelene staze Dunava i Drave“.

Završetak projekta obilježen je kroz dva programa uz samu rijeku Dravu. Za polaznike Dječjeg vrtića „Maslačak“ Belišće i učenike Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće bila je organizirana edukacija na temu prirodne baštine i očuvanja okoliša, a članovi Kajak kluba Belišće demonstrirali su veslanje na bazenu za trening. Nakon toga, sudionici na završnoj konferenciji (predstavnici nositelja projekta i partnera i gosti) prošetali su uređenom poučnom stazom od Odmorišta Drava do novoizgrađenog Centra za posjetitelje odnosno Hostela. Na uređenim razgledištima i odmorištima na stazi sudionici su imali priliku upoznati se s prirodnom baštinom ovoga kraja i čuti predavanje o bioraznolikosti, bogatom ekosustavu te zaštićenim krajobrazom uz rijeku Dravu i Dunav.

Za Grad Belišće je izuzetno važno što je u okviru projekta izgrađen Centar za posjetitelje s hostelom u Belišću, uređeno Odmorište Drava u Bistrincima, uređena ekološka-edukacijska staza te veslalište. Na taj način Grad Belišće razvija javnu turističku infrastrukturu i smještajne kapacitete kao temelj za budući razvoj turističke ponude, a što će biti od koristi i za privatne poduzetnike u turizmu.

Nositelj projekta je Općina Erdut dok su partneri na projektu Grad Belišće, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije i Turistička zajednica grada Belišća. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznosili su 13.263.900,53 kn, od toga EU je sufinancirao iznos od 11.114.350,28 kn. Projekt je financiran iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

„Zelene staze Dunava i Drave“ projekt je, u svojoj osnovnoj zamisli, temeljen na prirodnim vrijednostima krajobraza područja uz rijeke Dunav i Dravu. Riječ je o projektu koji ima za cilj povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta uz uspostavu boljeg upravljanja posjetiteljima na području Zelenih staza Dunava i Drave te razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti kroz promociju zaštićenog krajobraza Erdut, Regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže Natura 2000.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content