Novosti|

Danas su na završnoj konferenciji u Belišću predstavljeni rezultati projekta R-SOL-E Renewable Solar Energy, kojega su proteklih 20 mjeseci zajednički provodili Grad Belišće, Grad Novi Sad i Općina Gorjani. Ta su tri partnera u sklopu projekta provela niz aktivnosti zahvaljujući kojima će uz pomoć obnovljivih izvora energije u narednim godinama ostvarivati značajne uštede u potrošnji energije.

Cilj je projekta promocija korištenja obnovljivih izvora energije kao sredstva smanjenja troškova potrošnje energije zgrada i infrastrukture u javnom vlasništvu. Projekt je trajao 20 mjeseci (15.6.2017.-14.2.2019), a ukupna je  vrijednost projekta 1.010.153,57 eura, od čega je vrijednost projekta za Grad Belišće 410.041,96 eura, za Grad Novi Sad 496.619,42 eura i za Općinu Gorjani 103.492,19 eura.

Na konferenciji je sam tijek provedbe i rezultate projekta predstavila voditeljica projekta, zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković, zahvalivši na suradnji svim sudionicima projekta. Sve prisutne je pozdravio i sam gradonačelnik Dinko Burić iskazavši zadovoljstvo još jednim uspješno završenim projektom. Ivan Lović, načelnik Općine Gorjani predstavio je rezultate projekta svoje općine, dok je Zorica Stupar Ninić zamjenica načelnika Gradske uprave za investicije i građevinsko zemljište Grada Novog Sada predstavila projekt iz svoje pozicije. Konferenciji su nazočile i predstavnice Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova Europske unije Anđelka Hajdek i Josipa Grgas Ićitović te su izrazile zadovoljstvo rezultatima rekavši kako ovaj projekt može poslužiti kao primjer dobre prakse i suradnje, a ono što je dodatna vrijednost svakog projekta su i prijateljstva i kontakti koji su zalog za nove zajedničke uspjehe.

Belišće – do ušteda na solarni pogon

Grad Belišće je kroz projekt R-SOL-E izradio svu potrebnu dokumentaciju i postavio solarne elektrane na pet zgrada u javnom vlasništvu: dječji vrtić, zgradu policije, gradske bazene, nogometni klub i zgradu gradske uprave. Postavljena je solarna punionica za električne automobile, info totem, posađeno solarno drvo, dopunjen je plan energetski održivog razvitka na kojemu će se temeljiti daljnje aktivnosti smanjivanja potrošnje energije te su održane brojne aktivnosti (javna događanja, konferencije, radionice, studijsko putovanje), od onih za djecu i mlade, do onih za starije, koje su za cilj imale promociju obnovljivih izvora energije i na njima temeljenih novih tehnologija.

Solarnim elektranama ostvarujemo uštedu i to je uistinu jedna situacija u kojoj su svi na dobitku. Na tragu Akcijskog plana energetski održivog razvitka primjenjujemo različite mjere kako bismo u našem gradu i okruženju smanjili emisiju štetnih plinova i korištenje fosilnih goriva te povećali energetsku učinkovitost. Procijenjena ušteda na godišnjoj razini iznosi 225 tisuća kuna, dok smo i LED rasvjetom postigli odlične rezultate, a ušteda je više od 80 posto – istaknula je Ljerka Vučković, koordinatorica projekta R-SOL-E.

Novi Sad – više svjetla, niži troškovi

Kao znatno manji grad, ali u korištenju EU fondova iskusniji partner, Belišće je kroz projekt R-SOL-E prenosilo iskustva o procesu provedbe Novom Sadu. Ondje su u sklopu projekta izradili katastar javne rasvjete, te zamijenili dio javne rasvjete energetski učinkovitom i na do sada neosvjetljene točke postavili ukupno 100 svjetiljki sa solarnim napajanjem. Dodatno su osvijetlili dječja igrališta na 42 mjesta u gradu i prigradskim naseljima te na dvadesetak mjesta osvijetlili autobusne stanice. Iz projekta je financirana i izrada Akcijskog plana energetski održivog razvitka, pa će i novosađani, zahvaljujući ovom projektu, u narednim godinama krenuti prema učinkovitijim načinima proizvodnje energije.

Prvenstveno smo mislili na sigurnost najmlađih kad su u pitanju dječja igrališta, ali i o sigurnosti građana koji se tijekom večeri nalaze na autobusnim stajalištima. Osobito smo sretni zbog plana energetski održivog razvitka (SEAP), koji je izradio Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada. Taj će nam dokument pružiti smjernice kako da Grad Novi Sad, odnosno naše četvrti, postanu energetski i ekološki održivi, a sve s ciljem boljeg života naših građana – rekla je Zorica Ninić Stupar, pomoćnica načelnika Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Grada Novog Sada.

Gorjani – postavili solarnu elektranu i „posadili“ solarno drveće

Stanovnici i posjetitelji općine Gorjani moći će puniti svoje mobilne uređaje koristeći sunčevu energiju uz pomoć solarnog drveća koje je „niknulo“ na javnim površinama te je, osim što nudi mogućnost punjenja uređaja, atraktivnog izgleda pa uljepšava okoliš, noću svijetli i nudi klupe za odmor. Osim solarnog drveća Gorjani su dobili solarnu elektranu na Kulturno-turističkom centru Lucije Karalić, zahvaljujući kojoj će ta zgrada u narednim godinama trošiti znatno manje energije.

Za našu je malu općinu izuzetno značajno što smo se uopće uključili u ovakav projekt, ostvarili prekograničnu suradnju i stekli nova iskustva vezana uz energetsku učinkovitost. Upravo zahvaljujući atraktivnim solarnim instalacijama u Općini Gorjani, šira javnost i mediji počeli su se dodatno zanimati za projekt R-SOL-E. Ne samo što će se promijeniti vizualna slika sela, nego ćemo ostvariti i značajne uštede – kazao je Ivan Lović, načelnik Općine Gorjani.

 

Konkretni i opipljivi rezultati projekta

Završnu konferenciju uveličalo je i prisustvo Anđelke Hajdek iz Upravljačkog tijela Interreg IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija. „Jako smo ponosni na brojne konkretne i opipljive rezultate koji su postignuti u projektu R-SOL-E, a posebno smo ponosni na to što su u projekt bili uključeni najmlađi naraštaji, što je definitivno najvrjednije ulaganje u našu budućnost. Ovo je pravi primjer jedne izvrsne suradnje i veselimo se novim idejama koje su partneri osmislili, a koje će prijaviti u okviru ovog i ostalih programa prekogranične suradnje“, zaključila je Hajdek.

Na samom kraju konferencije direktor Lokalne razvojne agencije i idejni začetnik projekta Mario Marolin iznio je planove  novih projekata nagovjestivši kako završetak ovog projekta nikako ne označava kraj, već nastavak suradnje.

Zahvaljujući investicijama realiziranima u sklopu projekta R-SOL-E očekuje se ostvarivanje uštede na potrošnji energije, na godišnjoj razini od oko 30.000 eura, koji će projektnim partnerima ostati u gradskim/općinskim blagajnama i koji će moći biti iskorišteni u svrhe poboljšanja života u lokalnim sredinama.

Tekst: Adrian Andrejek/Katarina Bulut Čolaković

Fotografije: Zaim Saljiji, Katarina Bulut Čolaković

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content