Novosti|

Na osječkom FERIT-u održana je završna konferencija projekta “Slavonska STEM evolucija” čiji je cilj bio razvijanje projekta društveno korisnog učenja odnosno digitalnog opismenjavanja učenika osnovnih škola, ali i praktično usavršavanje studenata FERIT-a.

Na završnoj konferenciji svoje viđenje dvadesetomjesečnog projekta iskazali su sudionici, predstavnici Instituta za razvoj inovativnosti mladih, Instituta za razvoj tržišta rada, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, predstavnici osnovnih škola pet slavonskih županija te nositelja projekta – Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije (ZTK) i Fakulteta eletktrotehnike, računarstva i informacijskih znanosti u Osijeku (FERIT).

“Ostvareni rezultati višestruki su”, rekao je Ivo Grgić iz ZTK-a. Naime, osim što je o digitalnoj pismenosti kroz 60 radionica učilo više od 350 učenika osnovnih škola, znanja su stjecali i studenti FERIT-a koji su educirali učenike. “To je dobar način da se kroz stručnu praksu već na studiju upoznaju sa sadržajima i njihovom provedom”, rekla je dr. sc. Željka Mioković, profesorica Visoke škole – FERIT Osijek.

Tijekom akademske godine 2018./2019. provedena je nastava po modelu društveno korisnog učenja (DKU) kroz izborni kolegij “Projekti za DKU” i razvijeno je 6 programa DKU. Studenti su u sklopu izbornog kolegija održavali radionice u 15 škola i udruga obuhvativši oko 350 djece. Osim toga, na FERIT-u je održan i Znanstveni sajam u sklopu 3. LABUS sajma na kojem su predstavljene radionice te rješavani zadaci u kojem su sudjelovali i najuspješniji učenici iz škola i udruga uključenih u projekt.  (https://radio.hrt.hr – Neven Knežević)

I ZTK Valpovo-Belišće je dio “Slavonske STEM evolucije”

Informacije o projektu

Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, a zapravo je akronim od početnih slova četiriju područja – znanost, tehnologija, inženjering i matematika (science, technology, engineering i mathematics).

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014.-2020.

Naziv projekta: Slavonska STEM evolucija (UP.04.2.1.02.0002)

Korisnik projekta: Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije, Osijek

Partneri projekta: Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek; Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, Zagreb; Centar za nestalu i zlostavljanju djecu – CNZD, Osijek; Institut za razvoj tržišta rada – IRTR, Zagreb.

Cilj projekta: razviti održive programe DKU-a u suradnji s FERIT-om i OCD-ima u području STEM i digitalne pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta na području 5 županija: Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske, a obuhvaćeno je 15 osnovnih škola.

U tih 15 korisnika nalaze se i Informatički klub “HAL” iz Valpova, a preko njega su uključena djeca iz osnovnih škola Valpova, Belišća i Veliškovaca. U njima su radili studenti FERIT-a i mentori iz CTK-a od početka drugog polugodišta pa do studenoga 2019. godine.

Ostvarili smo veliku mogućnost za mlade s našeg područja koji su ovim projektom usavršili svoja znanja iz STEMA, a na kojima se u CTK Valpovo-Belišće potencira unazad četiri godine.

Razdoblje provedbe projekta: 19. ožujka 2018. – 18. studeni 2019.

Ukupna vrijednost projekta: 1.194.067,98 kn

https://youtu.be/Sloey6YXpcM (Pozdravni govor dopredsjednika ZTK OBŽ, Zvonka Borićana na konferenciji završetka projekta “Slavonska STEM evolucija” 12. studenoga 2019. na FERIT-u)

Dragan Francuz, tajnik

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content