Novosti|

Ako ste se ikada zapitali kako je izgledao prostor Grada Belišća i prigradskih naselja prije jednog, dva pa i tri stoljeća svakako pratite Zapise iz Belišća.

U prvom dijelu zapisa možete čuti o počecima Svetišta Svete Ane u Bistrincima, odnosu obitelji Hilleprand von Prandau prema Bistrincima i okolnim naseljima i „vragolijama“ baruna dok je živio u Beču.

Ako vas zanimaju stari zemljovidi pa i suvremeni slikovni prikazi Grada Belišća i prigradskih naselja Zapisi iz Belišća su kao stvoreni za vas. Prvi, kao i svaki sljedeći dio moći ćete pronaći na Facebook stranici Muzeja „Belišće“.

Na početku takozvanoga Starog druma (put koji je spajao Sveti Đurađ s Bistrincima preko Črknkovaca i Gata) barun Josip Ignac i Ana-Marija Hilleprand von Prandau „postavili su kamen temeljac“ svetištu Svete Ane krajem 18. stoljeća. Stanovništvo je slavonske Podravine od tada imalo još jedno mjesto koje je obogatilo njihov vjerski život.

Također i Bistrinci od tada nisu više „zanemareno“ naselje nego su stali po važnosti „rame uz rame“ uz župna središta na prostoru slavonske Podravine.

 

https://youtu.be/TUF6UaRJ-E8

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content