Novosti|

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 5. kolovoza 2019. godine, Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća organizirali su tradicionalnu biciklističku vožnju “Biciklom do spomenika”.

Ispred zgrade Gradske uprave okupio se velik broj građana koji su u biciklističkoj koloni krenuli prema Spomeniku poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika, počast i zahvalu poginulim hrvatskim braniteljima i svim stradalnicima Domovinskog rata odali su predstavnici Grada Belišća predvođeni zamjenicom gradonačelnika Ljerkom Vučković, predstavnici Gradskog vijeća grada Belišća na čelu s potpredsjednikom Milanom Zamaklarom, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine, predstavnici UHDDR-a Belišće i HVIDR-e Belišće, predstavnici Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Osijek podružnica Belišće te predstavnici Policijske postaje Belišće koje je predvodio načelnik Vlado Krznarić. Svečanom i dostojanstvenom obilježavanju pridružili su se i policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske, gradski vijećnici, predstavnici gradskih tvrtki i ustanova, povjerenici za prigradska naselja grada Belišća, predstavnici sportskih i ostalih udruga te građani. Himnu je izvela Valentina Gyerek, a nakon minute šutnje u znak sjećanja na sve koji su žrtvovali svoje živote za neovisnu i slobodnu Republiku Hrvatsku, službu riječi predvodio je belišćanski župnik fra Branko Janjić. Svečani dio obilježavanja ovog velikog datuma završio je izvedbom skladbe “Hrvatska mati me rodila”.

Nakon svečanog dijela programa, svi sudionici uputili su se u Ribički dom na lijevoj obali Drave gdje je Turistička zajednica grada Belišća pripremila osvježavajuće napitke i peciva za sve bicikliste i sudionike.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se kao spomen na 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen okupirani grad Knin. Ta veličanstvena pobjeda hrvatskih vojnika donijela je slobodu okupiranim hrvatskim krajevima, spojila sjever i jug te stvorila temelje trajnom miru i dugo sanjanoj neovisnosti Domovine.

Fotografije: Tin Lacković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content