Novosti|

Svake se godine 8. travnja obilježava Svjetski dan Roma, u čast Prvog kongresa Roma, održanog 8. travnja 1971. godine u Londonu. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz četrnaest zemalja svijeta. Kao jedne od najvažnijih odluka bile su one o prihvaćanju romske zastave i službene himne. Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika – Romani chiba, kao i službenim prihvaćanjem naziva Rom, što na romskom jeziku znači čovjek.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, u petak 6. travnja 2018., u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu održana je svečanost u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, u suradnji s predsjednicima i predstavnicima vijeća romskih nacionalnih manjina županija, općina, gradova i romskih udruga.

Među brojnim uvaženim gostima, uz saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, bio je Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Sandeep Kumar. Grad Belišće predstavljao je zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog. Svečanosti su nazočili i gradonačelnik grada Valpova Matko Šutalo, gradonačelnik grada Belog Manastira Tomislav Rob, načelnik općine Petlovac Milan Knežević te predsjednik Vijeća Romske nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji Branko Petrović i predsjednik vijeća Romske nacionalne manjine općine Darda Branko Đurđević.

Na kraju svečanosti Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskog „Kali Sara“ zahvalila se svima na dolasku i sustavnoj skrbi o pripadnicima romske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content