Novosti|

Nekoliko činjenica o ZTK Valpovo-Belišće i projektu printanja zaštitnih vizira

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće smještena ju u objektu Dom tehnike u Valpovu. U Domu se nalazi oprema za provođenje programa, te organizaciju rada od zajedničkog interesa za sve članice ZTK-a Valpovo-Belišće, građane gradova Valpova i Belišća te pripadajućih prigradskih naselja. Posebnu pozornost posvećujemo Centru tehničke kulture Valpovo-Belišće, koji u svojim radionicama okuplja djecu i mlade, a njihove aktivnosti putem plana javnih potreba financiraju gradovi Valpovo i Belišće.

Objekt je vlasništvo Osječko-baranjske županije koja brine o istom i plaćama dvoje zaposlenih u Zajednici, tajnika i administrativnog radnika (koji obavljaju sve poslove vezane za Dom tehnike). Na čelu Zajednice je predsjednik Zvonko Borić i Upravni odbor sačinjen od predstavnika udruga i sekcija.

Iz ovoga se moglo zaključiti kako se sve aktivnosti financiraju sredstvima poreznih obveznika, a tim sredstvima su, uglavnom, upravljačka tijela Zajednice i 8 mentora uključivala preko 1000 djece i mladih na godišnjoj razini u radionice CTK Valpovo-Belišće. Zahvaljujući tome iz Zajednice je izašlo puno vrijednih stručnjaka tehničke profilacije, a danas ćemo spomenuti samo dvojicu doktora znanosti astrofizike: Ivicu Skokića i Denisa Vidu. Sve je funkcioniralo kao dobro uglađen sat.

I odjednom se pojavio Covid-19, koronavirus.

U opasnosti su bili svi, a najviše osobe koje su dolazile u bliski kontakt s više ljudi. Uprava Zajednice je reagirala brzo i energično. Imamo ljude, opremu, a repromaterijal smo nabavili iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta. Krenuo je projekt printanja zaštitnih vizira na 3D printerima. Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće odlučila je građanima koji ih financiraju pokloniti zaštitne vizire. Posao je izgledao kao da morate malim kultivatorom obraditi 10 jutara zemlje, ali peteročlana ekipa je krenula 28. ožujka 2020. godine, a ni ona nije bila sigurna u uspjeh projekta.

Svakodnevno smo dobivali zahtjeve putem telefona i e-maila. Printeri u ZTK Valpovo-Belišće i Srednjoj školi Valpovo (ili kod kuće) radili su po 14 sati dnevno.

Mala petoročlana grupa:  Danijel Šovagović i Miroslav Kupanovac iz Srednje škole Valpovo, Tomislav Kudeljnjak (zadužen i za funkcioniranje 5 printera), Ivana i Dragan Francuz iz ZTK-a Valpovo-Belišće printali su svakodnevno određenu količinu nosača vizira na 3D printerima. Grupi su se određeno vrijeme priključili Gabrijela Mikulić i Bojan Fuderer iz Valpova sa svojim printerima.

Ukupno je utrošen 1.171 sat rada printera za 457 zaštitinih vizira, koji su podijeljeni tvrtkama, ustanovama, školama i pojedincima.

Dragan Francuz, tajnik

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content