Novosti|

U subotu 8. 9. 2o18.g. belišćanski planinari su zajedno s planinarima HPD „Zanatlija“ iz Osijeka ishodali drugu dionicu kroz Hrvatsku ”Srednjoeuropskog hodočasničkog puta”.

U veljači ove godine su, zajedno s osječkim planinarima, ishodali prvu dionicu kroz Hrvatsku od Baranjskog Petrovog Sela do Bocanjevaca, a u subotu nastavak od Bocanjevaca do Nize – 21 km.

Kako je već ranije pisano ovo je put mira, prijateljstva, ljubavi i duhovnosti. Put je markiran u jednom dijelu, a predviđena trasa je od poljskog grada Czestochowa, preko Mađarske, kroz Hrvatsku do Našica, odakle bi dva kraka išla prema Mariji Bistrici i Međugorju. Put je financiran sredstvima EU te uključuje i promotivni materijal kulturno-povijesnih znamenitosti mjesta kroz koja se prolazi.

 

U nedjelju 9. 9. 2018.g. belišćanski planinari su bili u Požegi na ”68. Danima slavonskih planinara”.

U organizaciji Udruge Slavonski planinari i HPD „Sokolovac“ iz Požege održan je skup planinara ”68. Dani slavonskih planinara”, a domaćini-HPD „Sokolovac“ slavili su 120 godina postojanja društva. Na skupu je sudjelovalo 26 planinarskih društava od toga 5 iz BIH –ukupno 350 sudionika.

Bile su ponuđene dvije staze: 1. staza „Krug s Matkom Peićem“ – 3 do 3,5 sata  i 2. Staza „Požeški Martinjski put“ – 4,5 do 5 sati. Tri belišćanska člana su se odlučila za prvu, a tri za drugu stazu. Krenulo se na staze u 10 sati.  Prva grupa je krenula preko Trga Sv. Trojstva  u pravcu Tekije, a druga u pravcu Grginog Dola. Nakon kraćeg uspona mogli su uživati u pogledu na prelijepu Zlatnu dolinu i planine koje ju okružuju.

U ugodnom raspoloženju spustili su se do grada i mjesta okupljanja gdje su ih dočekali mirisi graha, čobanca i ćevapa. Nastavljeno je ugodno druženje uz različita natjecanja i ples te su se kući  vratili u kasno poslijepodne s pozitivnim utiscima.

 

Tekst i fotografije: Nada Donković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content