Novosti|

U subotu, 8. ožujka 2017.godine, u prostoru Kajak kluba u Belišću održan je veliki skup planinara. Već sedam godina za redom Hrvatsko planinarsko društvo „Belišće“ organizira planinarsku manifestaciju pod nazivom „Belišćanski podravski pješački put“. Ista je zabilježena i u kalendaru akcija Hrvatskog planinarskog saveza.

Na lijepo uređenu i markiranu stazu BPPP i odmorište na istoj odaziva se svake godine veliki broj planinara iz Hrvatske i izvan nje. U organizaciji ovog skupa, uz angažiranje svih članova Društva bila je potrebna i financijska potpora pa je Grad Belišće osigurao i prostor Kajak kluba, stolove, klupe i prijevoz. Poznato je da je Grad Belišće u 2017. god. proglašen Europskim gradom sporta te su svi članovi Društva za vrijeme skupa bili odjeveni u prigodne majice. I ove godine skup je pozdravio i otvorio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić.

Prilikom otvorenja skupa odala se počast preminulom  dugogodišnjem aktivnom članu Društva Franji Vorihu, koji je za prošlogodišnji skup uređivao stazu i ujedno bio vodič. U njegovu čast, dio staze nazvan je njegovim imenom, a njegova kći je uz nazočnost njegovih unuka otkrila i spomen ploču.

Ove godine bilo je više od 250 sudionika. Među planinarima iz 20 planinarskih društava, uz naše planinare iz Osijeka, Lipika, Našica, Feričanaca, Kutjeva, Orahovice, Velike, Požege, Nove Gradiške, Murskog Središća bili su i planinari iz Lendave (Slovenija), dugogodišnji planinarski prijatelji iz BIH („Tajan“, „Mladost“ „Željezničar“ iz Zenice, PD iz Jajca, „Konjuh“ Tuzla te predsjednica i članovi Udruženja planinara iz Federacije BIH Sarajevo.) Nazočni su bili i gosti članovi Odreda izviđača „Iovallios“ iz Valpova. Za sigurnost su se pobrinuli pripadnici HGSS-a Stanica Osijek. Oni su uz osiguranje skupa odradili i vježbu spašavanja i evakuacije s visine, pa su se neki prisutni okušali u spuštanju s mosta na Dravi.

Među nazočnima bilo je i školske djece, a i djece mlađeg uzrasta. Za ručak je podijeljeno 173 porcije ukusnog graha uz osvježavajuća pića i kolače, koje su ispekle vrijedne članice Društva.

Drugi dan, u nedjelju, Međimurci i dio planinara iz BIH otišli su na izlet u Kopački rit. Gosti Udruženja planinara u Federaciji BIH iz Sarajeva i planinari PD „Mladost“ iz Zenice ostali su razgledati gradove Belišće i Valpovo.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content