Novosti|

U organizaciji Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek i vatrogasnih operativnih centara, dana 21. lipnja 2018. održana je županijska simulacijsko-pokazna vježba “MREŽA – 2018.“.

Scenarij vježbe temeljio se na predstavljanju i stavljanju u rad novoizgrađene vatrogasne radio mreže za područje Osječko-baranjske županije.

Osnovni ciljevi vježbe su provjera pokrivenosti cijelog područja Osječko-baranjske županije i provjera mogućnosti radio komunikacijske mreže, provjera procedura i planova postupanja, provjera aktiviranja i mobilizacije operativnih snaga sustava, provjera sustava kriznog rukovođenja te provjera osposobljenosti svih sudionika komunikacijsko-informacijskih sustava.

Vježba se provodila u dva dijela, kao simulacijski dio na strateškoj razini u budućem regionalnom vježbovnom i obučnom centru vatrogastva, zaštite i spašavanja Bizovac i terenski dio vježbe na zemljištu.

U vježbi je sudjelovalo oko 138 direktnih sudionika, među kojima i Vatrogasni operativni centar Belišće „Belišće 100“ sa zapovjednikom DVD-a Belišće Dubravkom Čovčićem, „Belišće 101“ i vatrogasnim navalnim vozilom „Belišće 110“. U simulacijskom scenariju Operativne zone djelovanja Valpovo, njihova uloga uz ostvarivanje digitalne komunikacijske radio veze, bila je ispomoć u gašenju požara na stambenom objektu u Petrijevcima, gdje su bile uključene vatrogasne postrojbe s vozilima DVD-a Petrijevci, DVD-a Valpovo, DVD-a Marijanci i DVD-a Belišće.
Sustav komunikacije i koordinacije između sudionika u vježbi u cijelosti je ispunio cilj.

 

Tekst: Dubravko Čovčić, zapovjednik VZGB

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content