Novosti|

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama.

Dana 09. svibnja 2019. godine u Osnovnoj školi Matije Petra Katančića u Valpovu, održano je II. kolo Modelarske lige – županijska razina. Pravo nastupa ostvarile su 52 najbolje plasirane ekipe, koje su zauzele prvo i drugo mjesto na klupskoj/školskoj razini. Pravo nastupa osigurale su i dvije ekipe s posebnim potrebama iz Osnovne škole Franje Tuđmana, Beli Manastir. Na natjecanje je pristupilo 46 ekipa.

Kao gosti na II. kolu Modelarske lige pozvani su članovi iz Udruge „Mi“ – Udruga osoba s invaliditetom iz Valpova i Udruge „Zvono“ – udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju iz Belišća.

„Modelarska liga“ izrasla je u najmasovnije natjecanje učenika osnovnih škola u području tehničke kulture. U I. kolu natjecanja u 25 Osnovnih škola i Centara tehničke kulture sudjelovalo je više od 600 učenika na području Osječko-baranjske županije.

Prije samog natjecanja sve nazočne pozdravili su tajnik Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije gospodin Ivo Grgić, predstavnica Osnovne škole Matije Petra Katančića gospođa Biljana Pantoš, zamjenica Gradonačelnika Valpova gospođa Ana Brajnović i predsjednik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće gospodin Zvonko Borić koji je ujedno i otvorio natjecanje.

Provedbeno povjerenstvo u sastavu Leon Zakanji, Biljanja Pantoš i Hrvoje Kereta upoznali su natjecatelje s pravilima i tehničkom tvorevinom.

Tehnička tvorevina koju su natjecatelji imali za zadatak bio je rešetkasti most izrađen od šperploče debljine 3mm. Natjecatelji su zadatak izrađivali u vremenu od 180 minuta uz povremene konzultacije u pauzama s mentorima.

Rezultati natjecanja su sljedeći:

1.mjesto: ekipa iz Osnovne škole Dore Pejačević, Našice koju čine Lovro Lukerić i Jakov Petrović i njihova mentorica Verica Marinović, prof.
2.mjesto: ekipa iz Osnovne škole Tenja koju čine Ivan Capan i Luka Bičanić i njihova mentorica Katarina Tomić, prof.
3. mjesto: ekipa iz Osnovne škole Tin Ujević, Osijek koju čine Borna Pratljačić i Leo Zuber i njihov mentor Srećko Ivković, prof.

Plasman ekipa s posebnim potrebama:

1.mjesto: Patrik Osmanović i Josip Kalanjoš iz Osnovne škole Franje Tuđmana, Beli Manastir (Mentor: Josip Blekić, prof.)
2. mjesto: Nikola Mihajlović i Valentino Rabi iz Osnovne škole Franje Tuđmana, Beli Manastir (Mentorica: Ankica Vujaklija, prof.)

Najuspješnije ekipe i gosti dobili su prigodne nagrade od strane sponzora Karolina d.o.o. i organizatora Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće. Osim nagrada, najbolje plasirane ekipe osigurale su također nastup na III. Kolo Modelarske lige, odnosno državnoj razini natjecanja koja će se održati od 31. svibnja do 02. lipnja 2019. godine u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Organizatori natjecanja zahvaljuju se svim natjecateljima, gostima, mentorima, domaćinu natjecanja i svim djelatnicima koji su bili uključeni u provedbu istog te svim ostalima koji su na bilo koji način pomogli u provedbi projekta Modelarske lige u Osječko-baranjskoj županiji. Posebna zahvala nastavnici Biljani Pantoš.

Tekst: Dragan Francuz

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content