Novosti|

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 1990. godine proglasila je drugu subotu u listopadu Svjetskim danom hospicija i palijativne skrbi. Palijativna skrb je aktivna i cjelovita briga, kako za osobu čija bolest više ne reagira na liječenje, tako i za bolesnikovu obitelji kojom se nastoji ublažiti bol i patnja, te poboljšati kvaliteta života bolesnika i njegove obitelji. U pružanju palijativne skrbi potrebno je voditi brigu o dostojanstvu bolesne osobe, samostalnosti, kao i omogućiti joj odlučivanje o vlastitom životu i liječenju.

Ista organizacija odredila je 1992. g.  datum 10. listopada kao Dan mentalnog zdravlja. Svrha obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti o problemima vezanima za mentalno zdravlje te pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promoviraju svoj rad i u suradnji sa zajednicom rade na poboljšavanju uvjeta za pružanje odgovarajuće zaštite mentalog zdravlja.

Udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama iz Belišća, obilježila je Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi te Dan mentalnog zdravlja posjetom Općoj županijskoj bolnici Našice u petak, 12. listopada. U dogovoru s ravnateljem OŽB Našice Hrvojem Šimićem i pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo Zvjezdanom Gvozdanović, mag.med. techn., članovi Udruge posjetili su sve bolničke odjele kao i bolničku kapelicu te su upoznali sa sustavom rada na svakome od njih, raspoloživim kapacitetima, poteškoćama, ali i planovima koji će omogućiti što kvalitetniju zdravstvenu skrb.

U susretima s voditeljima odjela, sestrama i drugim osobljem imali smo prilike dobiti odgovore na mnoga pitanja. Posebno nas se dojmila srdačnost i osjećaj povezanosti među djelatncima bolnice. Planiranim aktivnostima nastoje usavršavati svoje kompetencije kontinuiranim edukacijama, ali i sačuvati vlastito mentalno zdravlje zanimljivim team buildinzima,  pjevanjem u Mješovitom zboru sačinjenom od liječnika, medicinskih sestara i drugog osoblja, obilježavanjem Dana sestrinstva, blagdana sv. Luke kao Dana liječnika te suradnjom s fratrima iz župe sv. Antuna Padovanskog koji su im često na raspolaganju i duhovno skrbe kako za djelatnike, tako i za bolesnike u bolnici.
Posebno nas se dojmilo rodilište i odjel pedijatrije koji su oslikali volonteri udruge „Otvoreno srce“ iz Našica. Na odjelu je i igraonica za djecu, fotelje i kreveti za majke dojilje koje mogu biti s djecom, a sobe za veću djecu opremljene su i televizorima. U bolnici postoji i knjižni kutak u kojoj su mnoge knjige na raspolaganju bolesnicima i djelatnicima, a jedanputa tjedno radi i knjižničarka iz Gradske knjižnice Našice. Inače, bolnica je otvorena volonterima koji svojim aktivnostima unutar bolnice doprinose povezanosti između osoblja i bolesnika. Svojim prisustvom boravak u bolnici svakom oboljelom čine lakšim, a djelatnicima pružaju podršku.

Posjet palijativnom odjelu smatramo izuzetno važnim jer je podrška obiteljima palijativnih bolesnika jedan od ciljeva naše udruge. Palijativni odjel ima kapacitet od 10 kreveta i još tri na respiracijskom odjelu koji će uskoro biti otvoren. Palijativni bolesnik dolazi na odjel u terminalnoj fazi svoje bolesti, kada liječnik obiteljske medicine zaključi na temelju svih nalaza da je liječenje završeno. Na odjelu palijative bolesnik se liječi od boli te uz svu podršku, stručnu medicinsku, duhovnu i obiteljsku dostojanstveno dočekuje kraj svog života. Sve su sobe na odjelu palijative oslikane i opremljeno po standardima kako bi boravak bolesniku bio što ugodniji, a obitelj može stalno biti prisutna. Ostale upute o prijemu mogu se pronaći na web stranicama OŽB Našice. http://www.obnasice.hr/index.php/palijativa/upute-za-prijem-na-palijativu

Na koncu, najviše naših dojmova potaknuo je posjet odjelu psihijatrije. Naše društvo, od svih lijekova najviše koristi antidepresive, a mentalne bolesti i dalje su tabu tema. U našem društvu liječniku se odlazi za polomljene ruke, noge, čim neki organi imaju poteškoća s radom, no smatra se da slomljeno srce ne treba stručnu pomoć već da će se nekako regenerirati samo. Upravo zato obilježavanje Dana mentalnog zdravlja želi se podići svijest o zaštiti i promociji mentalnog zdravlja kao i pravodobnom liječenju mentalnih bolesti.

Odjel psihijatrije u OBŽ Našice, jedini je odjel koji ima dnevni boravak s kuhinjom koji mogu koristiti pacijenti, gdje je dozvoljeno pušenje i gdje si pacijenti sami pripremaju kavu ili čaj. Pri odjelu je i dnevna bolnica koja okuplja bolesnike u tretmanu s psihijatrom i radnim terapeutom kroz četiri tjedna svakodnevnog rada. Naglasak terapeutskog rada nije na patogenezi nego na salutogenezi što predpostavlja rad na resursima, kreativnosti i promjene mentalne paradigme. Dnevnu bolnicu vodi dr. med. Božidar Popović koji u svom psihijatrijskom radu koristi i metode iz sistemske psihoterapije s kojim blisko surađujemo.

Na koncu, zahvaljujemo glavnoj sestri Zvjezdani Gvozdanović na vremenu i trudu koji je posvetila našoj udruzi kako bi novim, stečenim informacijama što bolje mogla ostvarivati svoje ciljeve.

S tim u svezi najavljujemo da će u sklopu projekta „Podrška u zajednici“ sufinanciranim od strane Osječko-baranjske županije i grada Belišća udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama tijekom listopada započeti održavanje aktivnosti za učenike nižih razreda osnovne škole „Sedam navika sretne djece“ i radionice osobnog rasta i razvoja za odrasle „Pozitivni četvrtak“ za koje molimo prijavu na facebook stranicama udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama ili na mob 095/852-98-12.

Presjednica Udruge, Vanesa Šerić, univ. spec. theol.

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content