Novosti|

U utorak, 25. lipnja 2019. godine, na Dan državnosti Republike Hrvatske, u Bocanjevcima je upriličena svečanost otkrivanja spomen-biste u znak sjećanja na poginulog hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata Darka Strugačevca iz Bocanjevaca.

Bista je postavljena na inicijativu mještana Bocanjevaca i udruge HVIDR-a Belišće ispred Područne škole u Bocanjevcima, a svečano ju je otkrila majka poginulog Darka Strugačevca, Marija Strugačevac, u nazočnosti ostalih članova obitelji.

Darko Strugačevac rođen je 20. travnja 1968. godine u Bocanjevcima, a poginuo je 3. travnja 1992. godine kao pripadnik 107. brigade u vojno-redarstvenoj akciji „Baranja“ spašavajući svoja dva teško ranjena suborca. Posmrtni ostaci Darka Strugačevca kao i njegovih suboraca razmijenjeni su tek 22. ožujka 1994. godine u Bilju, a sahranjen je na mjesnom groblju u Bocanjevcima.

Prigodnoj svečanosti su, uz članove obitelji poginulog hrvatskog viteza Darka Strugačevca i brojne mještane Bocanjevaca, prisustvovali i predstavnici Osječko-baranjske županije, Grada Belišća, Policijske postaje Belišće, HVIDR-e Belišće, Osnovne škole Matije Petra Katančića Valpovo te brojni drugi gosti.

Nakon svečanosti održana je misa zadušnica za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u mjesnoj crkvi sv. Filipa i Jakova koju je predvodio fra Dario Mican.

Svečanost su uveličale i članice ženske pjevačke skupine „Bocanjevčanke“ iz Bocanjevaca, pjevački zbor Matice umirovljenika Belišće i solistica Nora Pastulović.

 

Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content