Novosti|

Ivan Stifter, licencirani planinarski vodič, poveo je grupu od 17 planinara u Bugarsku. Za tu prigodu korišten je kombi grada Belišća i tri osobna automobila.

Prvi dan: Putovanje je bilo dugotrajno zbog gustog prometa obzirom na blagdane i trajalo je od ranih jutarnjih sati do 20 sati. Grupa je stigla i smjestila se u području najstarijeg i najpopularnijeg ski centra  Borovec. To je prekrasno mjesto s brojnim apartmanskim i hotelskim smještajima okruženo borovom šumom. Prema planu tu će u hotelskom smještaju biti tri dana. Uslijedila je ugodna šetnja u ovom idiličnom okruženju punom svakojake gastro i druge ponude, odmor i noćenje.

Drugi dan: Ujutro svi kreću do stanice gondole Jastrebac i žičarom do visine 2369 m. Žičara se diže iznad prekrasne borove šume i pogled je očaravajući. To je područje planine Rila gdje se nalazi 81 tisuća hektara nacionalnog parka. Ova planina ima oko 150 ledenjačkih jezera na visini od 2100 do 2500 m a dubina im doseže i do 40 m. Planina ima bogat šumski  i biljni pokrov, a stijene su granitne i metamorgitne, paleozoiskih škriljaca stari do 250 mil. godina. Padine planina su izvori najvećih rijeka . Planina je stanište medvjeda i drugih divljih životinja. Cilj pohoda je najviši vrh Musala-najviši vrh Bugarske i Balkana 2925 m. Ovo je drugi pohod veće grupe naših planinara na ovu prelijepu planinu i vrh.  Veći dio grupe uživa u šetnji  i razgledavanju jezera, ledenjaka i okoliša,  te dolazi do visine prema svojim mogućnostima, a onda se vraća prema žičari koja je vidljiva sa svakog dijela staze. Manja grupa troje njih stiže na vrh. Pogled je zadivljujući na gorsika jezera ,  ostale kamene vrhove, šumski  dio i na zelene livade. Bilo je i kiše, ali na sastanku kod žičare svi su bili zadovoljni.

Treći dan: Ujutro vožnja Borovec-Saparevo-Paničišće do žičare, a cilj su sedam Rilskih jezera ( Ribno, Trolist, Blizanci, Bubreg, Oko i Suza.).  Opet vožnja žičarom iznad borove šume do 2100 m. Svi polako se dižu do platoa odakle se vidi 5 jezera. Pogled je prelijep. U tirkiznoj boji vode nalaze se nerastopljeni dijelovi sniježne lavine u različitim oblicima. Čuju se šumovi slapova vode koji se slijevaju s kamenih stijena na kojima ima još obilje snijega. Radi termina za žičaru uslijedio je povratak . Na povratku nakon žičare kratko zadržavanje u gradu Samokov.

Četvrti dan: Odlazak u Blagojevgrad  koji će biti baza za iduća dva dana. Ovaj dan je protekao za neke u razgledavanju grada, a vodič i još neki iz grupe su potražili pomoć za iznenadne zdravstvene probleme jedne članice. Tu je veliki doprinos i ovaj put dala Snežana rođaka naše Nadežde koja živi u ovom gradu. Bolnica i osoblje su pružili stručnu , ali i zavidnu ljudsku podršku–što je za svaku pohvalu i zahvalnost. Planirani posjet i razgledavanje Sofije nije odrađen, ali prema planinarskom kodeksu  važnija je bila pomoć i podrška  članici kojoj je to bilo potrebno.  Zdravstveno stanje iste se stabiliziralo i nastavljen je daljnji program.

Peti dan: Plan je posjetiti  Manastir Rila. Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu planine Rile na 1147 m. Osnovan je u 10 stoljeću, a nosi ime po slavnom bugarskm pustinjaku sv. Ivanu Rilskom. To je najvažniji bugarski kulturni i povijesni, te arhitektonski spomenik. On je i najvažnija atrakcija u jugoistočnoj Europi. Iznenađenje je bilo u programu da se posjeti spilja i grob sv. Ivana Rilskog što je i učinjeno, a poslije toga razgledano je velebno zdanje manastira. Sve ovo je bilo uz vodstvo dobrog duha  Snežane. Na kraju je kiša dala svoj doprinos, ali ono najbolje je odrađeno.  Zadovoljni  i zadivljeni vilđenim vratili su se u Blagojevgrad u hotel.

Šesti dan: Nakon doručka krenulo se na dugi put kućama. Svi su se zahvalili Snežani, a na kraju puta vodiču i vozačima.

Zabilježen je još jedan izlet za pamćenje.

Tekst: Marija Stifter
Fotografije: Ivan Stifter, Ljiljana Vrbešić i Katica Čorba

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content