Novosti|

Večeras, 9. travnja 2016. godine, u prostoru Kazališne kavane u Belišću svečanim programom obilježen je Svjetski dan Roma koji se u svijetu obilježava 8. travnja od 1971. godine, kada je održan prvi Svjetski kongres Roma.

Svečani program uveličali su brojni uvaženi gosti: saborski zastupnik Veljko Kajtazi, saborska zastupnica Marija Ilić, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović, domaćini gradonačelnik Belišća Dinko Burić, zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Belišća Mario Balog te brojni predstavnici romske nacionalne manjine i drugi cijenjeni gosti.

U svojem obraćanju gradonačelnik Belišća Dinko Burić istaknuo je veliko poštovanje prema romskoj nacionalnoj manjini te želju za njihovom što boljom integracijom u društvo. Pokazao je ponos što je Svjetski dan Roma upriličen na ovaj način te poručio kako smo svi ljudi, bez obzira na boju kože i porijeklo.

Sve prisutne oduševio je i glazbeni dio programa u kojem su nastupili Slobodan Cvetičanin, prvak opere HNK Osijek, uz pratnju profesora Damira Šenka na klaviru te Mario Rucner na violi uz pratnju DJ-a. Oba glazbenika na sebi svojstven način prezentirala su publici romsku glazbu.  Vrhunskim glazbenicima pridružila se i profesorica Valentina Gyerek koja je na samom početku otpjevala hrvatsku himnu. Romsku himnu Đelem, đelem izveo je Slobodan Cvetičanin. Voditelj programa, koji je rekao i nešto više o povijesti i životu Roma na području grada Belišća, bio je Dragan Milec. Život Roma u lokalnoj zajednici prikazan je i kroz projekciju fotografija koje su u Romskom naselju u Bistrincima napravili članovi Fotokluba Valpovo što je naišlo na veliko odobravanje publike.

Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content