Novosti|

U subotu, 10. lipnja 2017. godine, u Belišću je, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, održana manifestacija tehničkog stvaralaštva „Dani tehnike 2017.“
Ova se manifestacija održava kontinuirano već 14 godina, vremenikom planirana krajem školske godine.
Osmišljena je kao zaokružena tehničko promidžbena aktivnost rada tehničkih udruga i radionica Centra tehničke kulture, a sastavni je dio redovitih aktivnosti kroz Plan javnih potreba Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće.

Bila je to prigoda da se javnosti pokažu, uprizore i promoviraju aktivnosti brojnih tehničkih sadržaja članica Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, ali i gostiju, pridruženih iz drugih centara tehničke kulture naše županije Osječko-baranjske i susjednih županija.
Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće se i ovoga puta pod vodstvom tajnika Dragana Francuza, pokazala kao izvanredan organizator, a Grad Belišće kao dobar domaćin koji je kroz model plana javnih potreba postao aktivan zagovornik, ali i promotor tehničke kulture.

PO JUTRU SE DAN POZNAJE

Subota, sunčan dan, kao naručen. Svi su se prijavljeni sudionici odazvali.
Štandovi u dvoredu, puno prije otvorenja manifestacije u 10 sati, bili su redom popunjeni. Uz izlagače, pridošlo je mnoštvo zainteresiranih ljudi, roditelja i djece. Oni najmlađi, kojih je po brojnosti bilo najviše, bili su vidno uzbuđeni i nestrpljivi. To je bio i njihov Dan tehnike. Kao nagradu, na kraju im je podijeljeno stotinu zmajeva i preko dvije stotine balona.

Osim organizatora ZTK Valpovo-Belišće na Danima tehnike 2017. predstavilo se još 19 sudionika:
Aero klub „Fenix“ Cerić, Aeroklub Osijek, Astronomsko društvo „Anonymus”, Autoklub „Valpovo” Valpovo, CTK Valpovo-Belišće, Društvo energetičara Belišće, Društvo kemičara i tehnologa Belišće, Društvo strojarskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Belišće, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fotoklub Valpovo, Hrvatski savez CB radio klubova, Informatički klub „Hal“ Valpovo, Kajak klub „Belišće” Belišće, „Mi“ Valpovo, OŠ Čeminac, Radio klub “Belišće” Belišće, SOS Dječje selo Ladimirevci, „Zvono“ Belišće i ZTK Grada Osijeka.

Srdačnu dobrodošlicu i pozdrav svim nazočnima uputio je aktualni predsjednik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće Goran Kurtović. U pozdravnom govoru, zahvalio je na odazivu i naglasio važnost ove manifestacije i njene uloge kroz koju se ogleda tehničko obrazovanje u školskim aktivnostima i obrazovnom školskom sustavu, poglavito danas u eri modernih tehnologija i STEAM-ova.

Značaju i autoritetu ove manifestacije pridonio je dolazak i sudjelovanje gospodina Marina Kordića, predsjednika Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije. Gospodin Kordić pozdravio je nazočne, pohvalio rad Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće i javno joj dodijelio atribut najaktivnije Zajednice u Osječkoj – baranjskoj županiji i Hrvatskoj.

Manifestaciju je, uz motivacijski pozdravni govor, otvorio zamjenik gradonačelnika Dinka Burića Domagoj Varžić. Pohvalio je organizaciju ove manifestacije u gradu Belišću i istaknuo posebnu važnost rada s djecom i mladima u radionicama Centra tehničke kulture, te i službeno otvorio manifestaciju.
Spomenimo da su manifestaciji nazočili i počasni predsjednik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće Dragan Milec i predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Osijeka Antun Šikić – Šika.

TEHNIKA UŽIVO
Već tradicionalnu manifestaciju tehničke kulture posjetilo je nekoliko stotina građana Belišća i okolnih mjesta. Obilazili su postavljene štandove na koje su s ponosom svoje izloške, uređaje, radove, tehničke tvorevine, pehare, medalje i ostala priznanja postavili sami sudionici ove manifestacije.
Posjetitelji su mogli vidjeti izložene makete, modele, tehničke naprave, rakete i druge tehničke tvorevine koje su pod vodstvom ovlaštenih mentora izrađene ili sklopljene u tehničkim radionicama i najčešće im služe kao operativni modeli.

Predstavnici ZTK OBŽ održali su prezentaciju rada 3D printinga, trodimenzionalnog ispisa, kao načina brze izrade prototipa kojim se uređajima zasnovanima na patentiranoj 3D tehnologiji „ispisuju“, tj. direktno iz 3D CAD programa izrađuju, fizički predmeti u prostoru.

U sklopu Dana tehnike održano je i nekoliko radionica u koje su se mogle aktivno uključiti i svi zainteresirani posjetitelji.
Postavljena je međunarodna izložba fotografija „Kulturna i prirodna baština“ koju je FK Valpovo preuzeo od Hrvatskog foto saveza.
Na jednom od štandova postavljeni su strojevi Unimat za obradu šperploče gdje su najmlađi sudionici javno pokazali svoje vještine kod izrade modela i maketa.

Predstavnici CB radio klubova (izvorno „CITIZENS BAND“), održali su tečaj sa sedmoricom polaznika CTK Valpovo-Belišće.

Voditelj radionice robotike CTKVB, Tomislav Kudeljnjak, predstavio je dvije daljinski samoupravljive bespilotne letjelice malih dimenzija (drona) i pokazao njihove brojne mogućnosti koje se mogu koristiti u brojne svrhe kao: eksperimentalne, istraživačke, snimateljske, lako transportne ili zabavne svrhe.

Marijan Antolović, mentor u radionici robotike i elektronike izložio je edukacijski robot mBot i micro bitove. Izložbom mBotova i micro bitova željelo se javnosti pokazati da su informatika, elektronika i robotika dobro poznata područja u radionicama CTK Valpovo i da ih Zajednica tehničke kulture odavno tehnički i informatički konzumira ali i aktivno živi projekte svjetske STEM revolucije (science, technology, engineering, mathematics).
Bio je to i poziv svim zainteresiranim, najmlađima, školarcima i studentima, zainteresiranim za navedena području i uključivanje u svijet robotike i novih tehnologija koja omogućava tehničke kreacije u svim područjima života. Jednostavnost i svestranost ovih uređaja čine ih laganim i zabavnim polazištem za ulazak u digitalni svijet, ali isto tako može biti moćan alat za iskusne programere, dizajnere, umjetnike, znanstvenike i inženjere.

Zajednica tehničke kulture Valpovo je posebno ponosna na dolazak i izložbu predstavnika Fakulteta informatike, računarstva, i informacijskih tehnologija iz Osijeka (FERIT-a). Ova novo uspostavljena suradnja predstavlja povezivanje i osnaživanje vertikalnih mreža komunikacija i povratnih veza kao prirodni nastavak školovanja učenika u STEM području, naglašavajući povezanost tehničke kulture kroz predmete informatike i računarstva u osnovnim i srednjim školama.

U okviru Dana tehnike, pod vodstvom mentora za raketarstvo Zvonimira Hajnca, kao izdvojena tehnička disciplina, održan je i 5. Kup raketara Belišće 2017. Za ispaljivanje raketa S6A, sa trakom prijavilo se preko dvadeset natjecatelja. Prva tri mjesta osvojili su vrijedni članovi Aero kluba „Fenix“ Cerić.

Ovom prilikom treba istaknuti i sve one koji su omogućili održavanje ove manifestacije: Grad Belišće, Grad Valpovo, Hrvatski astronautički i raketni savez, NK Belišće, TZ Belišće, Kombel Belišće te radijski pokrovitelji Gradski radio Belišće i Hrvatski radio Valpovština.

ZAKLJUČNO
I ove su godine Dani tehnike opravdali svoju svrhu i zajednički cilj održavanja. Velik broj građana pohodio je ovu tehničku priredbu, pratio pokazne izloške i zapažene učinke nazočnih udruga, posebice radionica CTK Valpovo-Belišće koje okupljaju njihovu djecu i unuke, danas mališane, a sutra buduće tehničare i inženjere. Zahvaljujući i ovakvim javnim manifestacijama njih je sve više u radionicama.
Iako su se na Danima tehnike predstavili brojni pojedinci (inženjeri, mentori, predavači) čija znanja idu uz bok najvećih suvremenika svjetske tehnologije, neosporno je, da je u našemu primjeru nije pobijedio pojedinac. Pobijedilo je zajedništvo i sinergijski učinak znanja i promicanja suvremenih tehnologija kroz kreativne modele organizacija zajednica tehničke kulture i unutarnjih kreativnih radionica Centra tehničke kulture.

Na godinu, 2018., Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće obilježit će 70 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Ova zajednica je kroz desetljeća, u svim društvenim okolnostima, opravdavala svoju postojanost i branila sadržaje naprednih tehnika i tehnologija. Njeni predvodnici i nositelji naprednih ideja i tehničkih dostignuća, u tehničkoj kulturi ovoga kraja, ostavljali su pozitivne stečevine znanja za nova, naprednija dolazeća vremena.
Danas je tehnička kultura kao mjesto, pojam, sadržaj i model učenja, definitivno prepoznata kao ključan početni poticajni čimbenik i otponac u prikupljanju, savladavanju i razvoju učeničkog znanja i vještina, motiviranosti i pripremljenosti na dugom putu, od prvih radionica centra tehničke kulture, osnovne, srednje škole, pa do tehničkih studija.

Tekst: Dragan Milec, počasni predsjednik ZTKVB
Foto: Goran Dojkić, Josip Marković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content