Novosti|

Predavači Igor i Jasminka Štavlić iz Požege održali su u četvrtak, 30. siječnja 2020. godine inspirirajuće predavanje o korištenju eteričnih ulja. Predavanje je organizirano u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće gdje su knjižničarke tom prilikom izložile i svoje knjige o aromaterapiji, ekološkoj proizvodnji biljaka te korištenju samih eteričnih ulja. Predavači su istaknuli dobrobiti esencijalnih sastojaka biljaka te činjenicu da nam upravo taj intenzivan miris cvjetova, plodova, kore, kompletnog dijela biljke, može pomoći na fizičkoj, emotivnoj i duhovnoj razini. Svi prisutni posebno su mirisali komponente desetak divnih eteričnih ulja, kao što su pepermint, naranča, lavanda, te kombinacija više vrsta ulja; klinčića, limuna, cimeta, eukaliptusa i ružmarina. Sva ta ulja imaju svoju primjenu u potrebi stanja uma i tijela te snažno djeluju za smirenje, za podizanje energije, pomažu u disanju, protuupalna su i antibakterijska uz još mnoštvo drugih korisnih povlastica za organizam.

Glazbena škola Belišće obogatila je cjelokupno događanje svojim ugodnim sviranjem. Danijel Čehajić predstavio je učenike, a gostovali su Patrik Jančikić Ružić na bisernici, David Grgić na gitari, Dorijan Baban na klaviru i Ante Habjanović na bisernici.

Ljekovita svojstva eteričnih ulja poznata su još od davnina, a koristili su ih stari narodi Egipta, Mezopotamije, Grčke, Kine i Indije. Ponovno rođenje interesa za njih se zbilo tek  19-om stoljeću kad je francuski kemičar nakon ozljede u laboratoriju opečenu ruku uronio u čašu s eteričnim uljem lavande i uvidio povlačenje opekline.

Predavači su preporučili vrhunska eterična ulja firme Young Living koji su poznati i po tome da imaju dio svoje proizvodnje u Hrvatskoj, gdje su najbolji klimatski uvjeti za smilje, a čiju esenciju koriste u svojim uljima.

Iz belišćanske knjižnice pozivaju sve da posude knjige o eteričnim uljima i nauče nešto više.

Tekst i fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content