Novosti|

Davanjem suglasnosti društvu Kombel d.o.o. za stjecanje udjela u novom trgovačkom društvu za proizvodnju tissue papira, Gradsko vijeće grada Belišća je na 47. sjednici, održanoj u ponedjeljak, 15. ožujka 2021. godine, napravilo veliki korak prema ostvarenju još većeg cilja – izgradnji tvornice higijenskog papira, jedine takve u Hrvatskoj. S početnih 7,5 milijuna kuna, Kombel će tako biti jedan od triju ili četiriju investitora koji će sudjelovati u realizaciji projekta vrijednog 17,6 milijuna eura. Na cjelokupnom projektu unatrag pet godina radi belišćanski tim na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, uz svesrdnu stručnu pomoć prof. Milorada Krgovića, koji je u papirnoj industriji cijenjen diljem svijeta.

Kroz ovu investiciju izgradit će se tvornica kapaciteta 22.000 tona higijenskog papira godišnje, u početku će biti zaposleno 60 radnika te 40-ak radnika kroz kooperantske poslove. U Hrvatskoj ne postoji ovakva tvornica, samo u našoj zemlji su potrebe oko 60.000 tona godišnje, a potražnja za higijenskim papirom je u stalnom porastu na svim tržištima. Slične tvornice postoje u našem okruženju, po jedna u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji, a u Mađarskoj dvije. Tržište našeg dijela Europe treba godišnje od 210.000 do 270.000 tona higijenskog papira, za što je potrebno izgraditi još sedam do devet tvornica.

-Mi sami ne možemo iznijeti teret ove investicije, koja ukupno vrijedi 17.628.000 eura. Suvlasnici će osigurati 25,35 posto, odnosno 4.468.000 eura, a ostatak od 74,65 posto ili 13.160.000 eura će biti iz kredita. Najveća stavka investicije će biti kupovina novog stroja čija je vrijednost 11 milijuna eura. Nakon ove sjednice Gradskog vijeća trebamo osnovati trgovačko društvo u kojem će gradska tvrtka Kombel biti jedan od suosnivača, pojasnio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić u izjavi za medije, naglasivši kako je prvenstvena želja biti u vlasničkoj strukturi kako bi ne samo odlučivali o raspodjeli buduće očekivane dobiti, nego i kako bi bdjeli nad budućom sudbinom tvrtke da se nikada više ne dogodi situacija da nešto izrazito profitabilno nečijom privatnom odlukom više ne postoji u Belišću.

Nakon potpisivanja ugovora s proizvođačem papirnog stroja, treba od 10 do 12 mjeseci za njegovu izradu, obzirom da će stroj biti izrađen po mjeri baš za belišćansku tvornicu, a prema očekivanjima trebao bi biti gotov do kraja travnja 2022. godine. Tada bi trebao biti dopremljen u Belišće, slijedi njegova montaža koja traje 2,5 do 3 mjeseca, u kolovozu sljedeće godine bi trebala krenuti probna proizvodnja i zatim puna ekonomska proizvodnja u rujnu.

-Naša je želja, obzirom da se radi o visokoprofitabilnim vrstama industrije, da se kroz idućih nekoliko godina ugradi još jedan papirni stroj i povećaju ukupni kapaciteti, a onda i zaposlenost u gradu Belišću, istaknuo je gradonačelnik.

Upravo zbog ove odluke o dodjeli 7.500.000 kuna Kombelu za stjecanje udjela u novoj tvornici, na 47. sjednici Gradskog vijeća grada Belišća usvojen je i drugi rebalans proračuna koji sada iznosi 153.605.811 kuna, što je za 9.722.500 kuna manje nego nakon prvog rebalansa.

-Kako bismo osigurali sredstva za udjele naše tvrtke Kombel, sjeli smo i rekli – nema za ovo kredita, ne želimo dizati niti jednu lipu za ove udjele. Prošli smo kroz cijeli proračun, kroz sve što za planirali za ovu godinu i za nagodinu, i vidjeli koji projekti mogu pričekati. Smatram da je nova tvornica s više od 60 novih radnih mjesta prioritet iznad svih prioriteta. Prošli smo kroz proračun, kroz veće i manje projekte i za 22 stavke rekli da ćemo ih prolongirati. Time smo se na određeni način u ovoj godini odrekli projekata vrijednih 16,5 milijuna kuna. Radi se o projektima za koje smo predvidjeli da moramo sudjelovati vlastitim sredstvima od 7 milijuna kuna. Odrekli smo se mogućih 9,5 milijuna kuna sredstava iz drugih izvora, ali smo oslobodili ovih 7 milijuna kuna za sukcesivno ubacivanje u Kombel. Mislim da je ovo apsolutno ispravan model, rekao je gradonačelnik Dinko Burić, dodajući kako niti jedan projekt koji je u tijeku nije doveden u pitanje, a Belišće, koji se kroz svoju industrijsku povijest profilirao i kao grad papira, najkasnije do jeseni sljedeće godine, jedini će u Hrvatskoj imati tvornicu tissue papira i proizvoditi higijenski papir, posebnu vrstu papira od koje se rade salvete, maramice, toaletni papir i slično.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content