Novosti|

Grad Belišće i Gradski radio Belišće doista su sinoć, 10. listopada, u belišćanskoj Nastavno-športskoj dvorani priredili pravi tamburaški spektakl – na prvom Tambura GRB festu nastupilo je 13 eminentnih glazbenih imena, tamburaških sastava i solista. Mnogobrojnoj publici predstavili su se Najbolji hrvatski tamburaši, Slavonske lole, Gazde, Ravnica, Kristali, Šokci i Džentlmeni te solisti Stjepan Jeršek Štef, Viktorija Kulišić Đenka, Šima Jovanovac, Ivica Pepelko, Amir Kazić Leo i posebna gošća Mia Dimšić. Program je vodio Goran Ivanović Lac.

Nakon više od dva sata ispunjenih tamburaškim pjesmama, svim sudionicima su dodijeljene zahvalnice, a posebne su nagrade uručene onima koji su zadužili tamburašku glazbu. Tako su Najbolji hrvatski tamburaši dobili plaketu za prvih 30 godina uspješnog djelovanja. Grad Belišće i Gradski radio Belišće prigodnom su plaketom nagradili i Ivicu Pepelka, Bistrinčanina kojim se svi ponosimo, koji je potekao iz našega kraja i koji je život posvetio očuvanju narodne glazbe. Nagradu za životno djelo dobio je Branko Uvodić, koji već cijeli niz godina promiče hrvatsku tamburašku glazbu, ne samo diljem Lijepe naše, nego diljem cijeloga svijeta. Nagradu za životno djelo također je dobio Antun Nikolić Tuca, doajen tamburaške glazbe, tamburaš od kojih su mnogi učili i koji je još za života postao legenda tamburaške glazbe.

Uz prigodne riječi zahvale, plakete je Antunu Nikoliću Tuci, Branku Uvodiću, Ivici Pepelku i Najboljim hrvatskim tamburašima uručio gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, s neskrivenim zadovoljstvom i ponosom govoreći o vrijednosti novog kulturnog događaja u našem gradu, o Tambura GRB festu.

Nakon brojnih, već tradicionalnih kulturnih događanja u Belišću, nakon Belišćanskog vremeplova i nedavno završene Belišćanske zlatne jeseni, Tambura GRB fest je još jedna kulturna vrijednost našega grada, koja će, prema planovima, postati trajna ne samo za građane Belišća, već za cijelu Slavoniju i Baranju te cijelu Hrvatsku.

 

Tekst: Monika Đogaš

Fotografije: Zaim Saljiji, Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content