Novosti|

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Europska komisija proglasila je ovu godinu Europskom godinom kulturne baštine pa je stoga i glavna tema upravo baština, a moto (U)čitaj nasljeđe, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Belišćanska  knjižnica osmislila je bogat program koji obuhvaća puno aktivnosti koje su namijenjene svima: od onih za djecu vrtićke dobi, osnovnoškolaca, do odraslih.

Samo otvaranje Mjeseca hrvatske knjige u knjižnici je 17.10. u 10 sati. Književnica iz Zagreba Maja Brajko-Livaković predstavit će svoj književni rad, a ona inače piše knjige namijenjene tinejdžerima.

Već dan nakon toga, tj. 18.10., bit će organizirana kreativna radionica čija tema je glagoljica, a knjižničarka Dijana Milišić-Zečević pokazat će kako se može praviti nakit inspiriran baš glagoljicom.

U petak, 19.10. u 19 sati je Večer s Aleksandom Stankovićem. Njega ni ne treba posebno predstavljati, osim što je voditelj, novinar, on je i putopisac i pjesnik.

Sljedeća je radionica s micro: bitovima koja će biti u suradnji s Domom tehnike iz Valpova. Micro: bitovi, ti simpatični mali uređaji uz pomoć kojih se može naučiti programirati, donirani su knjižnici ove godine i oni se mogu i posuditi. Ova radionica namijenjena je također osnovnoškolcima.

Svake godine, za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige, 23.10. je datum koji je posvećen baš čitanju. Ove godine aktivnost će biti u obliku čitanja jako starih slikovnica upravo djeci vrtićke dobi.

I još jedna kreativna radionica bit će 25.10., ovoga puta za odrasle. Na njoj će se moći naučiti kako se mogu vrlo maštovito napraviti čestitke za rođenje djeteta i za vjenčanje.

Jedan poseban događaj je gostovanje putopisca Davora Rostuhara 29.10. u 19 sati i predstavljanje njegove knjige Polarni san. Za one koji ne znaju, Davor je bio na ekspediciji na Južnom polu,o čemu je napisao knjigu.

Belišćanski čitateljski klub ide i dalje, a novi sastanak održat će se 30.10. u 18 sati. Prošlo je već dvije godine od osnivanja, a klub je otvoren i za nove članove. Dovoljno je pročitati jednu knjigu u mjesec dana za koju se unaprijed dogovore u klubu i onda se na sastanku priča o pročitanom.

Već tradicionalna radionica povodom Noći vještica održat će se 31.10. i namijenjena je osnovnoškolcima.

Jedna iznimna i vrlo zanimljiva izložba bit će 3.11. Ona će biti otvorena samo taj dan od 10 ujutro do 18 sati. Izložba se  organizira u suradnji   s prvim hrvatskim klubom obožavatelja lego kockica iz Zagreba koji se zove Kockice.

6.11. u 17 sati održat će se predstavljanje slikovnica koje su sudjelovale na Državnom natjecanju Moja prva knjiga. Jedna učenica belišćanske osnovne škole nagrađena je tiskanjem vlastite slikovnice, a još neki učenici dobili su priznanja.

8.11. počinje izložba radova udruge Zlatne ruke iz Petrijevaca. To je udruga koja već dugi niz godina djeluje u Petrijevcima, a članice udruge rade predivne radove  od zlatoveza, nizanja perlica, itd. Izložba će se moći pogledati sve do 19.11.

Dan hrvatskih knjižnica  obilježava se 11.11. Pošto pada u nedjelju, u knjižnici će ga obilježiti 10.11. i to tako da će uz učlanjenje pokloniti svakom novom članu jednu vrijednu knjigu.

Svake godine u Belišću se prisjećaju Vukovara i Domovinskog rata pa će tako biti i ovaj put. Naime, 12.11. u 19 sati prikazat će se dokumentarni film Štafeta smrti scenaristice i redateljice Nade Prkačin.

Crtić za vrtić bit će 13.11. u 10 sati kad će se jedan novi crtani film prikazati vrtićarcima.

Mjesec knjige završava 15.11. i to radionicom pripremanja zdrave sirove hrane koju će održati Doktorica sreće, profesorica Anita Freimann. Ova radionica namijenjena je odraslima.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige postavit će se i kućice knjižnice u centru Belišća i svim prigradskim naseljima. Radi se o projektu koji će se realizirati zahvaljujući sredstvima Grada Belišća. Ideja je da u tim kućicama budu smještene knjige koje će ljudi moći slobodno uzeti, pročitati, vratiti ili zamijeniti nekim svojim knjigama. Kućice će, osim u Belišću, biti postavljene i u Bistrincima, Kitišancima, Vinogradcima, Gatu, Veliškovcima, Tiborjancima, Bocanjevcima i Gorici.

I za kraj: nenaplaćivanje zakasnine zaboravnim korisnicima. Svi oni koji su zadržali knjige iz knjižnice preko roka, trebaju ih vratiti sve dok traje Mjesec hrvatske knjige, jer im se neće naplatiti zakasnina, tj. do 15.11. 2018. godine.

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content