Novosti|

Danas (15. travnja) na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika obilježava se Svjetski dan umjetnosti.

Ovaj datum odabran je jer je upravo na današnji dan rođendan jednog od najboljih svjetskih umjetnika Leonarda Da Vincija.

Grad Belišće simbolično se uključuje u obilježavanje ovog dana prisjećajući se jednog od svojih najvećih umjetnika, skladatelja Sigmunda Romberga.

Tim povodom objavljujemo snimku glazbeno-scenskog kolaža „Romberg-život i glazba“ koji je premijerno izveden 26. rujna 2019. godine u Palači Gutmann, u koprodukciji Grada Belišća, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće.

Povod ovom djelu bilo je obilježavanje 100 godina od dolaska Sigmunda Romberga u Belišće. Naime, Žigu Rosenberga Belišćani su 1909. godine, kao mladića otpratili u daleki svijet, u veliku Ameriku. Prvi put nakon njegovog odlaska, u posjet Belišću vratio se 1919. godine, ali s umjetničkim imenom Sigmund Romberg. U holu Palače Gutmann organizirao je spektakularan koncert gdje je svirao veliki orkestar đakovačke biskupije, izvodeći opus njegovih glazbenih djela. Bila je to veličanstvena ceremonija, praznik i jedinstveni koncertni događaj, kojim je Sigmund Romberg nagradio svoje sumještane. Na stotu godišnjicu, u Belišću, na istom mjestu, dočekala ga je ova generacija Belišćana, doduše ne osobno, ali uprizorenjem dramsko-glazbene predstave u predstavi, kroz priče iz njegova života, uz doživljaj izvođenja njegovih najljepših proslavljenih glazbenih djela.

Snimku možete pogledati na linku u nastavku: https://www.youtube.com/watch?v=x8aLIOT1LPk

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content