Novosti|

Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade obilježava se 20. ožujka, a Svjetski dan lutkarstva 21. ožujka, te tim povodom, u cijelom svijetu, nacionalni centri kazališta za djecu i mlade te lutkarstva obilježavaju ove značajne datume, s ciljem upoznavanja šire zajednice sa značenjem kazališne umjetnosti, posebno one namijenjene najmlađima.

Hrvatski centar Unima, kao krovna udruga hrvatskih lutkara, i Hrvatski centar Assitej, kao udruga koja okuplja sva kazališta koja se bave kazališnom umjetnošću za djecu i mlade, ove su godine zajedničku središnju proslavu ovih značajnih datuma organizirali u Belišću, u suradnji s Centrom za kulturu Sigmund Romberg i potporu Grada Belišća.

Program je započeo u subotu, 16. ožujka 2019., lutkarskom radionicom za djecu u organizaciji Centra za kulturu, na kojoj je devetero učenika drugog razred uz stručno vodstvo djelatnice Centra za kulturu Bojane Reçice i učiteljica Nives Haničar i Sare Ćavar izradilo mačke koje se vrlo lako mogu animirati, što je djeci dalo brojne mogućnosti za igru i glumu s lutkama.

Srijeda, 20. ožujka 2019., bila je rezervirana za obilježavanje Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade uz predstavu za djecu “Bajke i…još nešto” Kazališta Virovitica. Učenike nižih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće i Područne škole Veliškovci, članove upravnih odbora navedenih organizacija iz cijele Republike Hrvatske i domaćine pozdravio je Romano Bogdan, umjetnički voditelj Kazališne družine Pinklec i predsjednik Hrvatskog centra Assitej. Obilježavanje se nastavilo svečanom sjednicom upravnih odbora Hrvatskog centra Unima i Hrvatskog centra Assitej koju su predvodili Jasminka Mesarić, predsjednica Hrvatskog centra Unima, i Romano Bogdan. Zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić prisustvovao je sjednici te u ime Grada Belišća uputio podršku radu ovim dvjema organizacijama.

Svjetski dan lutkarstva, 21. ožujka, obilježen je lutkarskom predstavom “Zmaj Heliot”  u izvedbi Scene Martin Hrvatskog doma Vukovar, koju su posjetili učenici nižih razreda Osnovne škole. Pravo veselje publici su priredili učenici koji su na radionici izradili mačke – kroz kratko predstavljanje svojih lutaka i igru, učenici su pokazali kako svako dijete uz dovoljno mašte i uz pomoć odraslih može postati pravi lutkar. Važno je naglasiti kako su mačke, napravljene i animirane u belišćanskom Centru za kulturu, dio svjetske virtualne mačje parade, odnosno dio spota koji je nastao od isječaka snimljenih mačaka-lutaka iz cijelog svijeta. Spot možete pogledati na službenoj stranici svjetske Unime unima.org. Hrvatsku poruku povodom Svjetskog dana lutkarstva, koju je za ovu prigodu napisao redatelj Krešimir Dolenčić, prije predstave interpretirala je članica dramskog ansambla Amaterskog kazališta Belišće Ines Majdenić.

Kao dodatak proslavi, u Belišću su postavljenje dvije tematske izložbe. Izložba lutaka i lutkoslika pod nazivom “Izložba 99” umjetnice Margarete Peršić postavljena je u Kazališnoj kavani i možete ju pogledati do 10. travnja. Edukativna izložba o 90 godina Hrvatskog centra Unima “Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.” autorice dr.sc. Antonije Bogner Šaban postavljena je u predvorju zgrade Gradske uprave i Gradske knjižnice i čitaonice te se može obići do 3. travnja.

Tekst: Tea Kozina, ravnateljica CK Sigmund Romberg

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content