Novosti|

Nedjelja je imala sva obilježja pravog ugodnog proljetnog dana i belišćanski planinari su ju proveli na omiljenoj slavonskoj planini Papuku.

U organizaciji HPD „Sokolovac“ Požega na Papuku i Veličkim livadama održavala se tradicionalna planinarska manifestacija „Papučki jaglaci“ po 37. put.  Ove godine se okupilo najviše planinara i izletnika do sada –više od tri tisuće iz 66 prijavljenih planinarskih i drugih udruga iz Hrvatske, a bilo ih je i iz BIH, Mađarske i Srbije.  Uz brojne izviđače bio je veliki broj mladih i djece. Domaćini su se iskazali u organizaciji ovako velikog skupa. Uz čaj, kifle, kavu bilo je i ukusnih kolača , a također po povratku raznovrsni izbor delicije za okrijepu uz glazbu.

Nakon pozdravne riječi predsjednika, predstavnika grada i županije, vodiči su poveli duge kolone na staze Papuka. Planinare na stazama su osiguravali pripadnici HGSS-a Stanica Požega i rendžeri  Parka prirode Papuk.

Ubrzo se velika skupina slila na Stazu jaglaca, Stazu Jankovac, Stazu Češljakovački vis, a manji dio je uživao na livadama i šetao u pravcu Trišnjice. Stazama se hodalo od 3 do 7 sati. Ovo je mjesto gdje je svatko mogao uživati po svom izboru i na sve strane čuli su se veseli glasovi, naročito razigrane djece. Naša velika grupa od 75 sudionika također je bila na svim stazama i na livadi. S nama su i ove godine bili izviđači, ali i djeca i unuci naših planinara. Ove godine nije bilo puno potočića koji su se slijevali u nizinu, ali ovaj jedan je bio dovoljan da svojim žuborom upotpuni veselje. Šuma još nije prolistala, ali procvali jaglaci i druge proljetnice krase okoliš, kao i zelena prostranstva divljeg luka.

Po povratku sa staza, nakon okrijepe nastavljeno je s plesom i pjesmom do kasnih poslijepodnevnih sati.  Naša grupa je u 17 sati krenula kućama.

Svi sudionici su bili oduševljeni izletom i provedenim danom, a djeca su ubrzo opijena planinskim zrakom u toku vožnje usnula u zdravi san.

 

Tekst: Nada Donković, tajnica

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content