Novosti|

U petak, 26. srpnja 2019. godine, Župa sv. Josipa Radnika svečano je proslavila blagdan sv. Ane u njezinom svetištu na Dravi u Bistrincima.

Ovogodišnja je proslava blagdana sv. Ane u njezinu svetištu posebno značajna jer je ovo popularno slavonsko-baranjsko svetište 222 godine nakon osnutka konačno elektrificirano, a uz put od naselja do svetišta postavljena je javna rasvjeta.

Povodom toga, svečanoj svetoj misi, koju je predvodio fra Dario Mican TOR, prisustvovali su zamjenici gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković i Domagoj Varžić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predstavnici Župe sv. Josipa Radnika predvođeni župnikom fra Brankom Janjićem te brojni vjernici.

Zamjenik belišćanskog gradonačelnika Domagoj Varžić ističe da je projekt izgradnje niskonaponske mreže i javne rasvjete od naselja Bistrinci do Svetišta svete Ane 22 godine od izgradnje crkve u njemu rezultat izvrsne suradnje Grada Belišća, Osječko-baranjske županije, HEP-a i Župe Belišće. Vrijednost projekta iznosi 1.031.459 kuna, od čega je Belišće osiguralo 295.233,83 kuna, a ostatak HEP. U sklopu projekta izgrađena je trafostanica te su postavljena 44 rasvjetna stupa za LED javnu rasvjetu.

– Elektrifikacija je iznimno važan projekt, kako zbog dovođenja električne energije do Svetišta tako i zbog činjenice da je vlasnicima brojnih objekata u ovoj vikend-zoni omogućeno priključenje na električnu energiju. Osim toga, njome će se pridonijeti daljnjem jačanju duhovnosti i razvoju vjerskog turizma jer je svetište svete Ane, utemeljeno prije 222 godine, jedno od najpopularnijih u ovom dijelu Slavonije – istaknuo je Varžić.

Zadovoljstvo i zahvalnost za ovaj projekt nije krio ni župnik Župe Belišće fra Branko Janjić zahvalivši Gradu Belišću i svima koji su doprinijeli njegovom ostvarenju.

Veliku ulogu u projektu elektrifikacije odigrao je i župan Ivan Anušić, koji je već i prilikom svog prvog posjeta Svetištu najavio da će se zauzeti za provedbu ovog projekta.

Svečanosti obilježavanja blagdana svete Ane, prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio prof. dr. sc. Tonči Matulić, profesor na Katoličkom bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Tema trodnevnice bile su bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav.

 

Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content